Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Rädda Runn och säg nej till Fortums giftanläggning

Annons

Den som, likt jag själv, fram till nyligen rest tusentals gånger mellan Falun och Borlänge utan att stanna till i den vackra byn Olsbacka belägen mitt emellan städerna på ena sidan av Karlsviksberget med en vidunderlig utsikt ut över Runn borde genast svänga av motorvägen för att uppleva en verklig oas mellan storstäderna.

Just på denna plats står nu Fortum waste solutions i begrepp att försöka etablera en av Sveriges farligaste reningsanläggningar för giftigt avfall. Lakvattnet från reningen av bland annat kvicksilver, bly och cyanid rinner enligt planen sedan ner i Runn, Dalarnas eget skärgårdsepicentrum och rekreationsområde för hela Falun-Borlängeregionen.

Det torde inte fordras mycket tankekraft för att inse hur monumentalt dålig denna idé är givet det enorma risktagandet. Ett enda misstag från den nu planerade giftanläggningen och enorma värden blir förstörda, i värsta fall, för generationer framåt.

Misstag begås tyvärr i all verksamhet skapad av människan, därför krävs både hängslen och livrem när man planlägger och etablerar farlig verksamhet.

Att då förlägga en farlig verksamhet i hjärtat av en pittoresk by med Dalarnas kanske mest känsliga avrinningsområde är så dumt att man har svårt att veta var man ska börja.

Det finns naturligtvis flera platser i Dalarna där en sådan här verksamhet skulle kunna bedrivas i en omgivning där stora naturvärden och i runda slängar 100 000 människor inte skulle drabbas direkt och indirekt av en olycka i verksamheten.

Vidare bör man ju precis som byborna i Olsbacka redan har gjort ställa sig frågan om Falun och Borlänge verkligen vill att städerna ska mötas i en giftanläggning. Det finns en enorm potential för fler bostäder i området och en exploatering som inte skadar miljön utan skänker mervärde till hela regionens bostadsutbud.

I stället verkar nu arbetshypotesen vara att det natursköna området mellan Falun och Borlänge ska användas till att importera extremt giftigt avfall från hela Sverige för att försöka hantera det högst upp på en bergstopp varifrån alla bäckar leder till Runn.

Jag förväntar mig att samtliga politiker från Falun och Borlänge sluter upp bakom protesterna mot detta och klargör för Fortum att denna verksamhet helt enkelt inte hör hemma på den sällsynt dåliga plats man nu har bespetsat sig på.

Om du som läsare instämmer i denna kritik får du gärna dela artikeln med dina vänner och göra dem uppmärksam på vad som nu håller på att smygas igenom.

Carl-Oskar Bohlin, Riksdagsledamot på dalabänken för Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons