Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Protektionism är förödande för ett exportlän som Dalarna

Annons

Dalarna är en del av världen som aktivt måste delta i det globala oavsett var vi befinner oss på marknaden. Men vad innebär geografin när vi alla talar om globalisering? Då är väl allt en region? Inom det geografiska perspektivet döljer sig flera seriösa funderingar.Att Dalarna är Sveriges fjärde största exportlän innebär att det finns företag här som inte exporterar men som är underleverantörer till exportföretag och som därmed är involverade i den globala marknaden. Det finns företag som enbart verkar på den lokala marknaden, men som har kunder som är en tydlig del i globaliseringen. Det lokala företaget blir därmed en viktig förutsättning för en framgångsrik exportverksamhet.

Därmed uppstår frågan: Finns det en risk ur detta perspektiv att vi i för stor utsträckning koncentrerar oss på det som är lokalt och strävar efter att stänga ute det som kan verka främmande och hotande? Med viss oro följer jag utvecklingen där krafter vill resa murar mot omvärlden och tror att vi därmed ska slippa konkurrens. Protektionismen verkar vara på återtåg vilket för ett exportberoende land som Sverige skulle få förödande konsekvenser.

Allt har för- och nackdelar, men att vara konkurrenskraftig och relevant handlar om att delta i utvecklingen som sker oavsett var man befinner sig i geografin. Därför måste vi alla hjälpas åt för att skapa goda förutsättningar att utvecklas lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Ett stort hot mot framgångsrikt företagande är den allt mer ökande bristen av arbetskraft. Dalarna har en av landets äldsta befolkning vilket ställer alldeles särskilda krav på både regionen och kommunerna när det gäller att skapa attraktiva och lockande förutsättningar för människor att stanna i, lockas tillbaka till eller söka sig till Dalarna. Utbildningarna måste förmå att tillmötesgå de behov som vårt näringsliv och vår offentliga sektor har så att anställbarheten ökar.

I dag går allt för många arbetslösa då de saknar utbildning som krävs för att få jobb. I detta perspektiv är det också intressant att lyfta fram behovet av att vi tillsammans blir bättre på att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

Oftast skapas det komplicerade modeller från samhällets sida för att lösa dylika utmaningar när man i stället skulle kunna släppa lös innovationerna ute där arbetskraften ska verka. I det perspektivet framstår förändrade skatter på arbete som den enklaste lösningen för att få in människor som står längst från arbetsmarknaden. Men tyvärr lyser viljan att förändra på detta område med sin frånvaro.

Vem har rätten till arbete? Ofta finns en traditionell syn på förhållandet mellan företag och anställd. Jag tror att det begreppet kommer att förändras radikalt i framtiden. Egenanställning kommer att öka betydligt och artificiell intelligens (AI) kommer att rita om begreppen radikalt.

På Youtube finns ett antal filmer som pekar ut riktningen för arbeten utförda av AI - de visar robotar som utför kvalificerade uppgifter som tidigare utförts av människor. Jag saknar den djupare debatten kring denna utveckling. Det som kan verka avlägset i dag kommer att vara vår verklighet i morgon. Och då gäller det att vara beredd. Att vara beredd ger också möjligheten för oss att vara med och påverka.

Dalarna är en del av världen och vi måste aktivt delta i det globala oavsett var vi befinner oss på marknaden. Möjligheterna och utmaningarna är lika oavsett var man befinner sig geografiskt.

Klas Hedlund, delägare i Miljönären-koncernen, medlem i Tankesmedjan Dalarnas Framtid

Tankesmedjan Dalarnas framtid arrangerar ett seminarium om förutsättningarna för näringslivet i länet den 5 mars i Näringslivets Hus på Ölandsgatan 6 i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons