Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Politiker måste sluta styras av prestige i integrationsfrågan – här är 8 verkliga lösningar på problemen

Annons

Högkonjunkturen går på högvarv och företagen är i stort behov av arbetskraft.

Samtidigt finns i Sverige och Dalarna så många utlandsfödda som vill arbeta, men som inte ges chansen att hjälpa till att bidra till Sveriges utveckling och samtidigt få en bra möjlighet att komma in i svenska samhället. Med andra ord har vi en resurs som inte används.

Nyckeln för att lösa integrationen i Sverige och Dalarna är jobb. Men här misslyckas samhället gång på gång.

Det saknas ömsesidighet, inkludering och tydlighet. Att bara ställa krav på dem som kommer till Sverige är inte lösningen på integrationsfrågan. Det gäller i stället att arbeta efter ledorden mod och ansvar.

Det som oroar oss mest är att många av de åtgärder som ska lösa integrationen ofta slår fel, samtidigt som det sker få reflektioner över vad som gått fel.

Tiden går och både de utlandsfödda och det svenska samhället drabbas hårt. Det märker vi inte minst här i Dalarna.

Sverige har misslyckats med att ge de nya svenskarna verktyg att leva och verka i vårt land. Att tillhöra, vara delaktig och känna att man är med och bidrar. 

 De som har flyttat till Sverige och Dalarna behöver snabbt komma in i ett sammanhang där kontaktnätet utvecklas och språket förbättras. Att bara gå på SFI räcker inte.

Vi behöver fler naturliga mötesplatser där människor med olika bakgrunder och erfarenheter möts. 

Samtidigt behöver företagen och näringslivet hjälp och stöttning när de tar emot en praktikant eller anställer en person med utländsk bakgrund. Många företagsledare efterlyser i det här sammanhanget uppföljningar och utvärderingar. Företagen saknar också de kompetenser som krävs för att arbeta med målgruppen. Många entreprenörer blir osäkra och vågar inte testa och ta emot medarbetare som är födda i andra länder. 

Här är punkter som jag tror underlättar integrationen och bidrar till jobb:

·         Skapa möjligheter till enkla jobb

·         Gör försörjningssystemet mer flexibelt och ta lärdom av CSN-systemet

·         Skapa korta intensiva utbildningar i samråd med branscher.

·         Starta utbildningar inom bristyrken. Transportnäringen och fiberbranschen är områden som skriker efter arbetskraft. 

·         Utveckla matchningsprocessen mellan arbetsgivare och arbetssökande

·         Informera om mjuka värden som svenska normer, värderingar och liknande som gäller på en arbetsplats och i det svenska samhället 

·         Utveckla ett mentorskapsprogram

·         Stimulera företagande 

Politiker kan inte skapa arbete, men de kan skapa förutsättningar som underlättar för att jobb kan skapas i företag och offentlig sektor. 

Politikerna får inte låta integrationsfrågan vara en prestigefråga om vem som har mest rätt. Här krävs det samverkan, mod och ansvar.

Valbona Shala, entreprenör, företagare och medlem i Tankesmedjan Dalarnas Framtid

Fotnot: Måndagen den 7 maj kommer Dalarnas Framtid att arrangera ett seminarium om integrationen - i skolmatsalen i Tjärna Ängar, Jan Ers gata 1, klockan 18 - 20.00. På plats kommer landshövding Ylva Thörn samt representanter från Arbetsförmedlingen, näringslivet och Somaliska kvinnor för utveckling Dalarna och Somalia Youth Education att vara.

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons