Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Piratpartiet: Att vi återigen lurade försvarsfolk visar att vi alla måste lära oss digitalt självförsvar

Annons

Folk och försvars rikskonferens är en konferens där beslutsfattarna inom vår försvarsförmåga samlas i Sälen. Där deltar allt från politiker, militär och näringsliv till fackförbund.

På senare tid har vikt lagts på hur vi ska kunna försvara oss digitalt, vilket är bra, då vi lever i en allt mer digitaliserad värld och ser hur internet allt oftare används för attacker på samhälle och individer. Vi behöver prata om hur internet används för att kunna förstå hur vi kan försvara oss, och Folk och försvars rikskonferens är en plats för sådana samtal.

Men att prata är inte nog, vi behöver också agera. Problemet med digitalt försvar är att det är väsensskilt från "vanligt" försvar. Det är inte garanterat nationer som angriper, utan det kan vara andra entiteter - så som företag, nätverk och möjligen även länders underrättelsetjänster som agerar på eget bevåg.

När vi pratar om ett "cyberförsvar" så går det inte att ge uppgiften till försvaret och låta dem lösa uppgiften. Cyberförsvaret rör oss alla, oavsett om vi vill det eller inte. Det pågår nämligen redan ett lågintensivt digitalt krig dagligen.

Vårt ungdomsförbund Ung Pirat brukar medverka på Folk och försvars rikskonferens och 2015 så skapade de stora rubriker när de satte upp ett trådlöst nätverk med fri tillgång. Många av de närvarande använde sig av nätverket och de flesta utan att försöka dölja sin kommunikation.

Poängen med tilltaget var att visa hur enkelt det är att avlyssna människor med teknik som går att köpa i vilken teknikaffär som helst.

I år gjorde Ung Pirat samma sak och resultatet var nedslående. Trots att det gått några år och trots att den digitala hotbilden inte har minskat så var det fortfarande omkring 100 personer som helt naivt kopplade upp sig mot Ung Pirats trådlösa nätverk. Merparten dolde inte sin kommunikation denna gång heller. Medvetenheten runt digital säkerhet har inte ökat, inte ens bland de som borde vara i framkant.                    

Vi har en enorm utbildningsuppgift framför oss. Inte bara av försvarsanställda som borde veta bättre, utan av hela svenska folket. Vi behöver alla lära oss digitalt självförsvar. Allt från skilja ut mejl som försöker komma åt lösenord till att säkra ditt nätverk hemma mot intrång. En insats borde göras i skolan för att skapa digital säkerhetsmedvetenhet redan i tidig ålder.

Vi behöver se till att våra myndigheter säkrar sin kommunikation, oavsett var de är i världen, genom att alltid använda krypterade internetanslutningar, så kallade virtuella privata nätverk, VPN, eller liknande tjänster med samtliga sina enheter.

Vi behöver utbilda fler inom informations- och IT-säkerhet, då det kommer att bli en allt viktigare del av vår vardag. Folk som sätter säkerhet först och rätt frågor och kontroller formar hela organisationer med säkerhet i fokus. Detta råder det dock brist på i dag samtidigt som behovet är skriande - något som Transportstyrelseskandalen tydligt visat.

En del av er som läser är gamla nog för att känna till "En Svensk Tiger" - en fantastiskt bra slogan, med sin dubbla innebörd, som användes under andra världskriget. Det är dags att anamma en remix på denna slogan; "En Svensk Krypterar".

Oavsett hur mycket vi försöker att bygga ett cyberförsvar så är det nämligen till syvende och sist hur hela svenska folket ställer sig till uppgiften som avgör om vi kommer att lyckas skydda oss eller inte.

Magnus Andersson, partiledare, Piratpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons