Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om Vasagatan

Annons

Under några somrar har gatan stängts av för biltrafik, vilket fått affärsidkare i staden att reagera. Gatan behöver vara öppen för biltrafik för att behålla trafikpulsen kring torget och för att folk ska kunna stanna till på gatan för ärenden i butikerna längs gatan, framfördes från affärsidkare vid mötet.

Karl-Fredrik Borgström (s), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden frågade affärsidkarna om de känt sig överkörda av nämnden och tjänstemän och fick ett ja till svar.

- Då ber vi om ursäkt för det, sade Borgström.

Han och nämndens ordförande Torsten Jusslin (c) förde en diskussion med de närvarande, en skara som främst bestod av affärsidkare.

Det diskuterades om hur det kan se ut om gatan hålls öppen för trafik kontra att den stängs av och blir gågata. Det lades fram olika möjliga lösningar.

Öscan Kaya från Restaurang Dalarasten, som har uteservering utanför restaurangen, sade att det kunde vara skönt att slippa trafiken.

- Men om folk inte hittar parkeringar förlorar även jag på det. Jag är inte emot att gatan är öppen för trafik, utan vill ha det som fungerar bra för alla, sade han.

- Är det prestige i om det är gågata eller ej, frågade Lars Gabrielsson.

- Nej, det är det inte, då hade vi inte kallat till detta möte, svarade Torsten Jusslin.

I dag sammanträder miljö- och byggnadsnämnden och då tas beslutet om Vasagatans funktion i sommar, gågata eller öppen för trafik.

Allt pekar på en lösning där gatan är öppen för biltrafik i sydlig riktning som för tillfället och där även Dalarastens uteservering får plats.

Vid mötet togs även chansen att diskutera en del andra frågor som rör Säters centrum och trafiken.

Rune Stornils berättade att diskussioner förs mellan köpmannaföreningen och kommunen om en lite annan utformning av torghandeln med begränsning till två till tre dagar i veckan, samt att skapa lite fler plaster vid badhuset att ta till vid behov.

Bengt Östblom fick en fråga om målning av parkeringsrutorna på torget och berättade att målning är beställd.

Östblom passade även på att informera om att det blir temporära flyttbara farthinder på Gränsgatan för att få ner bilarnas hastighet.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons