Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Om kommun, arbetsgivare och arbetssökande samarbetar kan sysselsättningen öka med Smedjebackslöftet

Annons

Det går bra för Smedjebackens kommun. Lyftkranar jobbar med nybyggnationer och renoveringar och kommunens ekonomi visar stora överskott. Samtidigt ser vi ett nytt utanförskap växa fram med unga som inte klarat skolan och utrikesfödda som riskerar långvarigt utanförskap när trösklarna till arbetsmarknaden är för höga.

Vi moderater vill utveckla en liknande struktur som med stor framgång genomförts i flera andra kommuner som tagit avstamp i det framgångsrika ”Växjölöftet”. Det har resulterat i fler i arbete och färre med försörjningsstöd.

Tre fjärdedelar av de som är utan arbete står långt ifrån arbetsmarknaden. Det ger tre personer med låg utbildning per arbetstillfälle där motsvarande krav är låga.

Sammanhållning fås om vi får fler i arbete. Det är när utanförskap växlas mot arbetsgemenskap som vi håller samman vår kommun. Därför är full sysselsättning efter förmåga ett överordnat mål för Moderaterna i Smedjebacken.

Inom ramen för ”Smedjebackslöftet” arbetar kommunen och statliga aktörer tätare tillsammans med arbetsgivare och Smedjebacksborna. Målsättningen är full sysselsättning, fokus på matchning och kompetensförsörjning.

Genom ”Smedjebackslöftet” understryks ansvaret gentemot arbetsgivarna i form av stöd och matchning. Arbetsgivarens ansvar är att på sin arbetsplats ta emot en eller flera Smedjebacksbor för anställning, praktik, och utbildning förlagd på arbetsplatsen.

I ”Smedjebackslöftet” ingår också Smedjebacksbornas eget ansvar att aktivt söka arbete och delta i insatser som ökar möjligheterna till en anställning. Kommunens ansvar är att tillhandahålla utbildning som möjliggör för medborgarna att möta arbetsmarknadens behov.

”Smedjebackslöftet” är ett trepartslöfte för full sysselsättning till Smedjebackens kommun, Arbetsförmedlingen och Smedjebacksborna med en positiv förväntan om att alla arbetslösa lovar att försöka komma i arbete. 

Arbetsplatserna erbjuder arbetstillfällen i utbyte mot Smedjebacksbornas arbetskraft. Kommunen garanterar arbetsplatserna, stödjer med matchning och arbetsplatserna möjliggör att fler får sysselsättning.

Lotta Gunnarsson, Moderaterna i Smedjebacken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons