Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Odemokratiskt av S att kratta manegen för Academedia och lägga ner estet musikprogrammet i Falun

Annons

Gymnasiechefen och Socialdemokraterna vill lägga ned det välrenommerade och omtyckta gymnasieprogrammet musik estet (jag har själv sett ett antal högkvalitativa föreställningar med eleverna). Varför blev det såhär?

För ett par år sedan var ett ärende uppe i Faluns barn- och utbildningsnämnd i vilket vi som är en del av Gysam - gymnasieskolor i samverkan - ombads ge ett yttrande till Skolinspektionen rörande en ansökan från  Academediaägda musikgymnasiet Rytmus om att starta verksamhet i Borlänge.

En tjänsteman på förvaltningen hade framställt en gedigen risk- och konsekvensanalys för vad en sådan etablering skulle innebära för vår egen verksamhet på musik estetprogrammet på Falu gymnasium.

Slutsatsen var att en nyetablering hotade vår verksamhet och vårt gemensamma, demokratiskt framröstade yttrande innebar att vi rekommenderade Skolinspektionen att inte ge detta tillstånd.

Skolinspektionen gick på denna linje och gav avslag till imperiebyggande Academedia och Rytmus. Men det är nu det intressanta börjar.

I ett brev till Rytmus, som underlag till en överklagan, skriver barn- och bildningsnämndens ordförande i Borlänge, Mari Jonsson (S), citat:

“Vi anser att en etablering av Rytmus är viktig ur ett regionalt perspektiv och att Falu kommuns estetiska gymnasieutbildning och Musikkonservatoriet i Falun kompletterar varandra och bidrar till en positiv näringslivsutvecklingen i vår region.

Vi har haft konstruktiva och bra diskussioner med Falun kommun sedan det blev känt att Skolinspektionen avslagit Rytmus ansökan.

Kontaktperson för Falun kommun är Jessica Wide ordförande i Barn och utbildningsnämnden”.

Skolinspektionen ändrade sig efter detta och Rytmus öppnade läsåret 17/18 och redan vid nämndsammanträdet onsdagen den 21 mars låg ett förslag från förvaltningen om att lägga ned musikprogrammet i Falun nästa läsår. Detta är ett svek mot våra elever, lärare och kulturen i Falun.

Socialdemokraterna verkade mycket ivriga till en nedläggning. Mitt förslag om att äska mer resurser (till en gymnasieskola som redan är kraftigt underbudgeterad i jämförelser; elevpengen till våra elever är cirka 20 000 lägre än hos jämförbara kommuner) röstades ned men en klok opposition drev åtminstone igenom en återremiss.

Rytmus har redan inför sitt andra år tappat söktryck och det vore otroligt kortsiktigt och i brådrasket att avveckla vår egen musikutbildning. Academedia har nyligen stängt en Rytmusskola i Norrköping med betydligt större upptagningsområde.

Vi vet hur nyckfulla Academedia är när vinsterna inte blir tillräckliga. Vi har tydliga erfarenheter av att “gräset inte är grönare på andra sidan”; efter det stora tappet till gymnasiala friskolor har eleverna i väldigt stor utsträckning återvänt till den kommunala i Falun. 

Kvar finns en känsla av skendemokrati och illojalitet mot den egna verksamheten. Varför agerar dåvarande ordförande Jessica Wide (S) över huvudet på den egna nämnden och låter tjänstemän ta fram gediget underlag i onödan och går bakom ryggen på den egna verksamheten?

Detta ville varken Jessica eller nye ordföranden Liza Lundberg (S) diskutera under nämndsammanträdet.

 Jag tycker att det är väldigt allvarligt och den mycket kompetenta och breda musikinriktningen som hållit hög kvalitet i mer än tjugo år måste få möjlighet och medel att fortsätta utveckla undervisningen och därmed visa att det för tillfället nedåtgående söktrycket är just tillfälligt.

 

Anton Ek, Vänsterpartiet Falun, ledamot  i Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons