Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nya servicekontoret i Malung är ett bevis på att regeringen håller sina löften och inte drivs av borgarnas Stockholmsfixering

Annons

Nu är det utlovade servicekontoret på plats i Malung. Regeringen levererar det vi lovar. Nu finns Skattemyndigheten, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten på plats i Malung. Hela Sverige ska ta del av statlig service – utan tvekan!

Sverige ska hålla ihop. Därför behöver den statliga servicen förstärkas och fler statliga verk finnas utanför Stockholm. I decennier har intresset för frågan om statlig service och statlig närvaro varit svalt, för att inte säga obefintligt.

Tidigare var det närmast en självklarhet att nya myndigheter skulle hamna i Stockholm, och från mindre orter försvann statliga jobb. Men efter lång tid av de borgerligas utarmning av landsbygden beslutade den här regeringen att vända trenden genom att omlokalisera myndigheter från Stockholm och bygga ut den statliga servicen.

Sverige är starkare när vi håller ihop och statlig service ska finnas nära landets alla medborgare. I december 2017 presenterade regeringen en rad konkreta åtgärder för att uppfylla löftet. Det nya servicekontoret i Malung var en del i det paketet. Många var skeptiska och talade om valfläsk och tomma löften. Så jobbar inte vi. När samhället går att förändra till det bättre så är det självklart det vi ska göra.

Nu, sex månader senare, inviger vi servicekontoret här i Malung. Servicekontoret är en liten, men viktig, pusselbit i en stor satsning från regeringen. Det är en symbol för att Stockholmsfixeringen verkligen satts åt sidan för en Sverigefixering. Satsningen har också inneburit att flera myndigheter omlokaliserats från Stockholm till andra delar av landet.

Regeringen bedriver en politik för att öka den statliga närvaron i hela landet. Den bygger i grunden på att hela Sverige ska hålla ihop och att det måste finnas en sammanhållning i samhället. Ingen ska känna sig övergiven av staten. Vi måste se till att det går att få personlig service och hjälp med vardagliga myndighetsärenden i hela vårt land, oavsett om du bor i Malung eller Angered, Jokkmokk eller Rosengård.

När regeringen planerar för en helt ny myndighet så ska alltid utgångsläget vara att myndigheten lokaliseras utanför Stockholms län. Det ska helt enkelt inte råda någon tvekan om att vi socialdemokrater menar allvar när vi säger att hela landet ska leva. Människor och olika delar av landet ska inte känna sig övergivna av staten. Det handlar också om att ta till vara på den kompetens som vi vet finns överallt.

I grunden är det en fråga om legitimitet. Där staten är fysiskt närvarande ökar förtroendet och nöjdheten bland allmänheten. Men missta er inte, detta är ingen arbetsmarknadsåtgärd på några enskilda orter. Det handlar inte om att kompensera vissa regioner. Det handlar om att hålla ihop Sverige. 

Vi socialdemokrater vill att alla medborgare ska ta del av att det nu går mycket bra för landet. Vi har bytt ut skattesänkarpolitiken mot investeringar i samhällsbygget – och det har gett resultat. Fler jobbar och färre är arbetslösa. Nu är det möjligt att lösa de stora samhällsproblemen!  

I dag välkomnar vi er till det nya servicekontoret i Malung! Kontoret är en viktig symbol som visar att förändring är möjlig. Att ta en socialdemokratisk valsedel den 9 september är en garanti för satsningar i hela landet även under den kommande mandatperioden.                           

 Ardalan Shekarabi, civilminister, (S) och Hans Unander (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons