Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, vi behöver inte skjuta fler vargar – det finns en mycket mer miljövänlig och mindre kontroversiell lösning

Annons

Svar till debattartikeln "Jägareförbundet: Vargattackerna i Avesta och Södertälje visar att Sverige måste minska vargstammens storlek" som publicerades i DT den 18/5:

I DT kunde vi för ett tag sedan läsa en debattartikel av Jägarförbundets Ulf Berg och Helena Tysk om några beklagliga händelser inom svensk fårskötsel; vargar har under den senaste månaden dödat närmare 100 djur i framför allt Mälardalen (Södertäljetrakten) och södra Dalarna (bland annat i Nyhyttan).

Den lösning som jägarna favoriserar för detta problem är naturligtvis jägarnas egen huskur mot allt ont: Att ta fram bössan och skjuta! Eller, som artikelförfattarna själva skriver: "Sverige måste reducera stammens storlek”.  Men det finns en betydligt mindre kontroversiell och mer miljövänlig metod – och den går ut på att ge fåren den trygghet de förtjänar genom installation av rovdjurssäkra hägn.

Ett sådant fanns vid en av gårdarna i Södertäljetrakten, men vid en inspektion efter vargangreppet visade det sig att det inte var heltäckande (se ”Svensk Jakt den 18/5) och de övriga gårdarna saknade rovdjurssäkra stängsel. Vad beträffar Nyhyttan så cyklade jag förbi Knallasbenning (ligger nära Nyhyttan) för några år sedan och såg då får som betade utanför stängslet, vilket jag påpekade för fårägaren.

Min farhåga bemöttes med ett skratt – om fåren tycker att betet ser saftigare ut på andra sidan stängslet kryper de igenom, men sen kryper de tillbaka igen, sa man. Vilket är lantligt och lite gulligt – men knappast ansvarsfullt mot fåren när det finns vargrevir i närheten.

Lösningen på problemet är alltså inte att skjuta, som Uffe i den tecknade serien skulle ha gjort, och som Jägarförbundets egen ”Uffe” förordar. Utan lösningen ligger i att stänga ute vargen med rovdjurssäkra stängsel, som faktiskt finns tillgängliga.

Sedan kan vi nämna ytterligare en aspekt: varför är det jägarna som gör sig till språkrör för lammproducenterna? Kan det vara så att lammproducenterna själva inte är lika tvärsäkra på ”Uffes” lösning?

Under sommaren 2006 redovisade Sveriges lammproducenters förening via sin hemsida en studie av problemet med får rivna i hägn och den visade att lösdrivande jakthundar dödade fler får än vad rovdjuren gjorde tillsammans. Informationen uppmärksammades av såväl radio som TV och den fanns även i DT som ett reportage av Annika Fredriksson den 2/6 2006.

Och varför använder jägare så gärna ordet ”förvaltning” när det de vill göra handlar om att de vill döda oönskade djur i naturen? Förvaltning är i grund och botten ett mycket positivt ord som innebär att man tar hand om något och att man värnar och vårdar det.

Första gången jag hörde det ur en jägares perspektiv var för ganska exakt 13 år sedan (april 2005) när en jaktkonsulent från Värmland höll ett föredrag med titeln ”Förvaltning av den svenska lodjursstammen”. Intressant ämne tyckte jag och bänkade mig bland åhörarna. Konsulenten började med att berätta om olika typer av fällor, vilka som var bra och hur de skulle åtlas. Han pratade om hur man skulle avliva de fångade djuren, om olika vapen och som slutkläm kom en historia om när han lyckades fälla sitt första lodjur.

Att tuppkammen växte under berättelsens gång gick inte att ta miste på och som grädde på moset kom ett nästan perverst inslag – de som önskade fick komma fram och klappa på resterna av det döda djuret. När jag frågade honom om han tyckte innehållet på ett bra sätt passade in på ordet förvaltning började han stamma, han hade inte förväntat sig en kättare i församlingen. Något bra svar på frågan kom aldrig, men nog var det ett missbruk av ordet förvaltning.

Och en ytterst oönskad konsekvens av den typ av ”förvaltning” som ”Uffe” förordar har under förra hösten visat sig i Södermanland: hybridvalpar. En löpande vargtik har uppenbarligen blivit så desperat i jakten på en varghanne, som hon inte lyckades hitta i det vargglesa landskapet, att hon fick nöja sig med en hund som partner.

Bevare mig väl för att låta jägare involveras i förvaltningen av den svenska faunan. Det är ett klart sämre alternativ än att anlita en bock som trädgårdsmästare, eller en varg till fåraherde.

Jan Olsson, naturvän från Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons