Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, nu räcker det – Falun har inte råd att arrangera skid-VM 2025

Annons
Om skid-VM hade kunnat hållas och en garanti kunde ges om att inte en enda mer kommunal skattekrona skulle läggas in i arrangemanget skulle jag säga

Så var det dags igen!

Igår var frågan om skid-VM uppe i kommunstyrelsens utvecklingsutskott. Kommundirektören fick då i uppdrag att initiera en arbetsgrupp för att förbereda en kampanj och ett ansökningsförfarande för att 2019 lämna in en ansökan för att genomföra skid-VM tidigast 2025.

I tjänsteskrivelsen görs en bedömning att anläggningen i dag skulle klara ett skid-VM utan några ytterligare investeringar, men att det också är avhängigt vilken ambitionsnivå arrangemanget ska lägga sig på.

I en tidigare utredning framlagt av Beyond Skiing presenterades en behovsberäkning på investeringar i storleksordning 30-40 miljoner.

Falu kommuns invånare har redan blivit belånade på cirka 240 miljoner för VM 2015, vilket belastar den kommunala ekonomin med cirka 15 miljoner varje år fram tills 2045.

Och detta är något som särskilt landsbygden är smärtsamt medveten om, det är bara att se på ekonomin kring fritidsgårdar och bibliotek. 

Arrangerar Falun VM igen kommer det garanterat kräva nya investeringar och även om vi får hålla skid-VM 2025 (vilket är osannolikt) så kommer tio år ha passerat sedan det förra, nya ökade krav och regler kommer att gälla för arrangeringen och varje ansökan innebär en kostnad på cirka en miljon per ansökningstillfälle.

Om skid-VM hade kunnat hållas och en garanti kunde ges om att inte en enda mer kommunal skattekrona skulle läggas in i arrangemanget skulle jag säga "Kör, låt oss nyttja det vi har", men vis av erfarenhet (80 miljoner som blev 240) ser jag behovet av att säga "Nej, inte mer, nu räcker det".

Mycket vill ha mer och när det gäller stora arrangemang har Falun inte rykte om sig att vara modest. Ett skid-VM 2025 kommer att äga rum med pompa och ståt, det kommer vara maffigt - och det kommer kosta. 

Så tack, men NEJ tack. 

Patrik Liljeglöd, ordförande, Vänsterpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons