Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, NMR är inte ett vanligt parti – låt dem inte ta arbetarnas dag för att du är lat

Annons

1 maj närmar sig, och än en gång försöker nazister att kapa arbetarrörelsens dag.

1 maj är viktig inte bara av nostalgiska skäl, utan det är den dag då vi i arbetarrörelsen - både den fackliga och politiska - kan föra fram våra budskap och våra krav på ett solidariskt samhälle och våra visioner för framtiden. Det är dagen då vi samlas kring våra drömmar och förhoppningar.

1 maj kan vi visa vad vi vill, vara visionära och uttrycka vår solidaritet med förtryckta och ojämlikt behandlade människor och samhällen.

Vi kan visa vad vi hoppas och önskar, vara ideologiska, och inte begränsas av majoritets- och minoritetsförhållanden i parlamentet, inte tvingas kompromissa redan i visionsstadiet.

1 maj skall förbli vår dag, vår ideologiska högtidsdag, och vi får inte låta nazister och nyfascister försöka kapa åt sig all uppmärksamhet.

Ställ därför upp på 1 maj, och visa omvärlden vad demokratisk socialism är, och vilka värden den rymmer. Välj inte att stanna hemma av bekvämlighetsskäl. Det är nu, när det är valår, som det verkligen gäller att alla som står för arbetarrörelsens ideal och visioner också vågar visa det på gatorna och mötena.

Det är nu vi måste visa att vi står för andra värden än de nazister som kommer att taktfast marschera i bland annat Ludvika, och skräna om folkförrädare och arisk vit ras.

Det är med skam man skådar dessa sorgliga men farliga figurer, men med stolthet som man ser 1 majs röda fanor slå i vinden.

Man kan dessutom inte annat än häpna, när en representant för Ludvika kommun påstår att Nordiska motståndsrörelsen vill betraktas som ett parti som alla andra.

Har denne person helt missat de senaste årens olagliga demonstrationer, angrepp på meningsmotståndare, SÄPO:s uttalade oro över NMR utveckling och dess svans av förbrytartyper?

För inte så länge sedan försökte NMR angripa prideparaden i Falun, är det ett vanligt partis agerande? Är denna kommunrepresentant helt historielös?

Detta uttalande gör det bara än viktigare att sluta upp mot rasism, nazism och ultranationalism. Slut därför upp för allas lika värde, och manifestera detta bakom den röda fanan den första maj!

Lars Göran Johansson, Socialdemokraterna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons