Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, det är inte lätt att öppna Mora BB – men ökar födelsetalen så gör Vänsterpartiet det gärna

Annons

Dalarna ska ha en förlossningsvård i toppklass. Men nu finns det partier som slår dunster i norra Dalarnas befolkning. De menar att det skulle vara enkelt att få till en förlossningsklinik i Mora. Jag önskar verkligen att det vore så.

Först och främst ser jag att inget av partierna i Landstinget är emot att starta ett BB om förutsättningarna finns.

Men de utmaningar vi står inför är:

·        nationell brist på barnmorskor

·        nationell brist på förlossningsläkare

·        nationell brist på narkospersonal i samband med födsel

Det saknas även bemanning av barnläkare dygnet runt vilket behövs om man ska bedriva en säker förlossningsvård också för de nyfödda barnen. Kraven har dessutom förändrats för att bedriva en säker förlossning sedan BB i Mora drevs fram till 2009.

Låga födelsetal på årsbasis är dock den mest komplicerade frågan som berör både landsting och de sju norra och västra kommunerna i Dalarna.

När BB stängdes 2009 var det utslaget på året cirka två födslar per dygn. Hade dessa födslar följt det mönstret hade det varit bra men som vi alla vet så brukar livet ha en egen agenda, det vill säga det gick långa perioder med få födslar och sedan kommer det perioder där trycket på förlossningspersonal blev över gränsen för vad tjänstgörande personal klarade av.

Under dessa förutsättningar så var BB i Mora inte fullbemannat vilket gav osäkra förlossningar med utarbetad personal som följd och då är det lätt att misstag sker. Vi är ju trots allt bara människor.

Om nu BB i Mora var så bra så varför fanns det då problem med att bemanna? En stor orsak var just det låga födelsetalet. Det var helt enkelt inte attraktivt att söka tjänst i Mora. Så hur löser vi den ekvationen? Ska vi be våra invånare att ligga i? Det skulle kanske hjälpa upp födelsetalet kortsiktigt men inte i ett långsiktiga perspektiv.

Säg att vi behöver fördubbla födelsetalen för att kunna locka personal till ett Mora BB – då behöver våra sju norra och västra kommuner fördubbla sina invånarantal och häri ligger den verkliga utmaningen! Är det ens möjligt? Hur är vägen dit?

Detta, är först och främst, en utmaning och ett ansvar för kommunerna och näringslivet som tillsammans i så fall bör staka ut den riktningen och då, vid ökat snittfödelsetal, kan landstinget följa med att öppna upp för BB i Mora när förutsättningarna och personal finns. Åtminstone om Vänsterpartiet får något att säga till om.

David Örnberg (V) Kandiderar till blivande Region Dalarna numera Dalarnas Landsting

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons