Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: När kommer Falu kommun att ha förskolegrupper som inte är större än de rekommenderade nivåerna?

Annons

Vi har utifrån vår profession som psykologer under ett antal år belyst behovet av att organisera förskolan utifrån kunskap kring små barns behov. De små barnen (ett till tre år) är beroende av vuxenkontakt på ett annat sätt än de äldre förskolebarnen.

För att det lilla barnet överhuvudtaget ska kunna aktivera sitt utforskandesystem och ta del av lek och lärande i förskolan så behöver det få tillräckligt med närhet och trygghet så att anknytningssystemet befinner sig i viloläge. 

Under vårvintern har förskoleupproret blossat upp ordentligt. Upproret består av pedagoger i förskolan som kräver bättre förutsättningar för såväl barn som personal. Förskolepersonalen har bland de högsta sjukskrivningstalen nationellt. Upproret översvämmas med berättelser om vardagen i förskolan, där personalen blir språkrör för den verklighet de tillsammans med barnen befinner sig i.

Pedagoger vittnar om stress och otillräcklighet över att inte kunna ge barnen den individuella uppmärksamhet de behöver, hur de konstant vänder ut och in på sig själva, blir proffs på att räcka till och lösa saker för barnens skull. De berättar om en stor kärlek till sitt jobb och till barnen som samtidigt gör att känslan av otillräcklighet sticker i bröstet och följer med hem.

"Barnen är i livets start och det känns som att vi är medbrottslingar till att från början se när deras stress tar fäste", uppger en röst. Upproret har en rad krav, bland annat att Skolverkets rekommendationer för barngruppstorlek blir lagstadgade. Detta innebär för barn mellan ett till tre år att vara i en barngrupp om mellan sex till tolv barn.

Hur tänker ni fortsättningsvis, ordförande och förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun, Liza Lundberg och Joakim Storck? När kommer Falu kommun ha barngrupper som motsvarar de rekommenderade nivåerna?

Vad behövs för att detta skall tas på allvar? När flyttas ambitionerna från att säkerställa att man har plats till varje barn till kvalitetshöjande åtgärder för de barn som redan är inskrivna i förskolan?

Falu kommun har i dag ett arbetsgivaransvar samtidigt som det är allas vårt gemensamma ansvar, inte minst politikers och tjänstemäns, att värna våra minsta förskolebarn och den start de får i livet.I år är det valår och vi menar att förskolan är vårt samhälles viktigaste valfråga.

Frida Rosenström, psykologFrida Pedersson, psykolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons