Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna är bara för privata aktörer så länge de själva får välja vilka dessa är

Annons

Under tisdagens kommunfullmäktige (8/5 – 2018) diskuterades Liberalernas förslag om att driva fritidsgården Tjängan i kommunal regi istället för att låta Unga örnar driva verksamheten. Moderaternas starke man Ulrik Bergman var tydlig i sin åsikt – de vill inte ha några sossefritidsgårdar i Borlänge.

Om Ulrik skulle lyssnat eller ha velat läsa på så skulle han dock kunna läst följande på Unga örnars hemsida ”Unga Örnar startades 1931 av arbetarrörelsen. Det fanns ett behov av en organisation som utanför kyrkan erbjöd fritids- och kulturverksamhet för arbetarklassens barn. 1933 bröt sig Unga Örnar loss och blev partipolitiskt obundna även om vi fortsatte att dela arbetarrörelsens värderingar om jämlikhet och allas lika värde.”

Den nya driften av fritidsgården Tjängan har inneburit att man har fått bättre öppettider, fler ungdomar har engagerat sig på gården och flertalet andra föreningar har engagerat sig i gården så som swesom och vuxenskolan – och är det inte barn och ungdomars bästa vi politiker ska tänka på?

Efter årsskiftet kommer en utvärdering att ske om hur gårdens verksamhet har varit och i vilken drift denna verksamhet ska styras under kommande år. Ideologiskt sett så ser jag att både privat och kommunal drift av verksamhet kan vara av godo – en åsikt som jag tror att jag delar med Monica Lundin, Liberalerna. En stark offentlig sektor är dock av yttersta vikt!

Ulrik Bergman och hans moderater slår sig ofta på bröstet och talar om hur mycket bättre omsorg och skola skulle bli med fler privata aktörer – privata aktörer ska lösa alla Borlänges problem. Men uppenbarligen bara om de själva får välja vem det är som driver denna verksamhet.

Sådana auktoritära tankar fanns i forna Sovjet – och under tisdagen knackade alltså Sovjet på under Borlänges kommunfullmäktige och det blåste kallt när Moderaternas Ulrik Bergman försökte öppna den dörren.

Tacksamt nog höll Monica Lundin och Liberalerna en saklig och formell debatt i ämnet. Vilket bådar gott för delar av borgerligheten inför valet 2018.

Viktor Nordström (S), ledamot av kommunfullmäktige i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons