Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Miljöpartiets flygmotstånd är dåligt för miljön och skadar näringslivet i Dalarna

Annons

Regeringen tänker göra Mora-Siljan flygplats till en beredskapsflygplats. Regeringen skjuter därför till resurser för att flygplatsen kan ha beredskap för viktig samhällsverksamhet så som ambulans - och brandflyg. Nu räddas alltså flygplatsen och i nästa steg kommer en utredning att visa hur persontrafik och trafikplikt kan se ut för Mora-Siljan flygplats i framtiden.

För ett Sverige som håller ihop är det viktigt att vi har fungerande infrastruktur och trygghet för nödvändiga transporter inom sjukvården och för näringslivet – i hela landet. Det beslut som nu tagits säkerställer att Mora-Siljan flygplats åtminstone finns kvar som öppen flygplats. Detta ger tryggare vård i Dalarna.

Ett för norra Dalarna ytterst viktigt problem kvarstår dock. De affärsresenärer som hittills flugit reguljärt tar nu bilen i stället och ganska snart riskerar flera hundra arbetstillfällen i regionen att försvinna. Det är därför nödvändigt att den aviserade utredningen kring flygtrafiken snabbt kan komma till slutsatsen att linjen Mora-Arlanda ska beläggas med trafikplikt och att trafik omgående handlas upp. 

Snart är skadorna för vårt näringsliv omöjliga att reparera!

Tyvärr är detta ett beslut som bär kompromissens alla kännetecken. Hade Socialdemokraterna ensamma haft regeringsmakten hade frågan om flygtrafiken också redan varit löst! Det är häpnadsväckande att Miljöpartiets regeringsföreträdare inte förstår att deras motstånd mot flygtrafik i detta fall är kontraproduktivt för miljön och att det dessutom får svåra konsekvenser för näringsliv och sysselsättning i norra Dalarna.

Lennart Sohlberg (S), oppositionsråd i Mora.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons