Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Miljöpartiet är det enda parti i Avesta som tar ungdomars åsikter på allvar - och föreslår sänkt rösträttsålder

Annons

Nyligen röstade Maltas parlament enhälligt igenom sänkt rösträttsålder från 18 år till 16 år i sina allmänna val. Detta får oss att tänka på höstens val och vilken möjlighet unga har till inflytande över politiken.

För oss är sänkt rösträttsålder inget främmande, utan en fråga som vi drivit länge. För drygt åtta månader sedan avslog kommunfullmäktige i Avesta vårt förslag om att ansöka om att bli en så kallad försökskommun för sänkt rösträttsålder till 16 år i det kommunala valet, alla partier utom vi valde att inte ställa sig bakom en utökad ungdomsdemokrati.

Rösträtt vid 16 år är inget nytt fenomen och Malta är långt ifrån före sin tid med förändringen. Flera såväl högutvecklade som mindre utvecklade länder har sedan tidigare 16-årsgräns vid val, såsom Norge, Tyskland, Österrike, Argentina, Brasilien och Jordanien.

Effekterna har varit klart övervägande positiva. EU-parlamentet har dessutom tagit ett steg i riktningen mot att alla EU-länder ska enas om 16 års rösträttsålder i EU-valet.

Regeringens demokratiutredning (SOU 2016:5) fastslår att riktningen mot sänkt rösträttsålder är rätt väg att gå. Forskningen visar att 16-åringars utvecklingsnivå inte skiljer sig märkbart från 18-åringars, att ungdomar har ett samhällsengagemang och tycker att det är viktigt att kunna påverka sin tillvaro.

16-åringar är mogna nog att ta ett seriöst ansvar för att gå och rösta om möjlighet ges. Det finns inte längre några bortförklaringar för att hindra ungdomars politiska inflytande mer än nödvändigt. 

Politiken, kanske särskilt den lokala politiken, är något som till stor del berör unga i dag. Då är det naturligt att unga även ska ha inflytande över den politiskt styrda verksamhet som rör dem. Det är därför rimligt utifrån de erfarenheter och positiva effekter som i dag är kända att sänka rösträttsåldern till 16 år, inledningsvis i kommunalvalen, för att vidga demokratin och göra den tillgänglig för flera.

Där ska givetvis Avesta vara ett föredöme i förhållande till andra kommuner, som vi idag är på en rad andra områden. 

Avesta, och Sverige i stort, ligger inte i tiden i denna fråga. När ska ungdomar få sin politiska röst hörd på riktigt? Miljöpartiet är det enda parti i Avesta som tar ungdomars åsikter på allvar – och faktiskt gör det! Det tänker vi fortsätta att göra – driva på för en levande och reell ungdomsdemokrati som gör skillnad på riktigt – nu!

Linus Fransson (MP), ledamot i Bildningsstyrelsen i Avesta och tredjenamn på Miljöpartiets kommunlista

Henrik Öhrn (MP), ledamot i Kommunstyrelsen i Avesta och förstenamn på Miljöpartiets kommunlista samt andrenamn på riksdagslistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons