Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Löjligt att införa parkeringsavgift i Falun och Mora som särskilt drabbar vårdpersonalen

Annons

På måndagens landsfullmäktige beslutade de rödgröna och Centerpartiet med röstsiffrorna 49-32 för att avgiftsbelägga parkeringarna vid lasaretten i Falun och Mora och vid landstingshuset. Vi inom moderaterna motsatte oss beslutet eftersom det drabbar anställda samtidigt som det inte löser själva grundproblemet.

Vi tror nämligen inte att avgiftsbeläggningen kommer medföra att färre tar bilen och inte heller att man väljer att ställa den längre bort från sjukhuset för att ta en stärkande promenad den sista biten.

De som tar bilen till jobbet har oftast inget annat alternativ. Falu lasarett har 3600 anställda men det finns endast 1800 parkeringsplatser i närområdet som personal, patienter och anhöriga ska dela på. Frågan blir då inte hur långt bort man ska ställa bilen utan om man får en plats överhuvudtaget.

När man tittar ut genom fönstret känns de rödgrönas miljöargument löjeväckande. Det går inte att styra folk att cykla när det knappt går att ta sig fram på gatorna stora delar av året eller be småbarnsföräldrar att åka buss när man först ska lämna på förskolan och sedan stressa till jobbet.

Även om det socialdemokratiska landstingsrådet Gunnar Barke (S) talar om en ringa avgift så rimmar den dessutom väldigt dåligt med debatten om vårdpersonalens låga löner.

Pålagan lär kort sagt inte förbättra situationen för de anställda. Personalen kommer fortsätta tvingas leta p-platser halvtimmesvis. När det sista skiftet går av klockan två på natten kommer de fortsatt känna oro för att bli överfallna eller halka och slå sig på de isiga gatorna.

Det är heller knappast lågavlönade undersköterskor med små marginaler som först och främst bör vara med och betala vården, ett annat argument som har hörts från de rödgröna.

Problemet sedan länge är att det finns för få parkeringsplatser runt Falun och Mora lasarett. Då bör landstingsstyret först och främst försöka utöka antalet p-platser, inte tvinga på vårdanställda en avgift.

Ulf Berg, landstingsråd, Moderaterna

Christer Carlsson, landstingsråd, Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons