Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Låt skolavslutningarna få firas i kyrkan – så att alla barn kan få känna sig sedda och älskade

Annons

Höstterminen är slut och Dalarnas skolelever kan nu njuta av ett välförtjänt jullov. För att göra terminsavslutningen stämningsfull, högtidlig och traditionsenlig hålls den ofta i någon av Dalarnas vackra kyrkor som är en viktig del av vårt andliga kulturarv och av våra gemensamma historiska rötter.

Dock finns det dalaskolor som drar sig för att vara i hembygdens kyrka, detta i rädsla över att göra fel och bryta mot reglerna. Riksdagen uppmanade därför för två år sedan S-MP-regeringen att vissa kristet läromässiga (konfessionella) inslag ska få förekomma i offentliga skolor - i annan utbildning än själva undervisningen i klassrummet - vid vissa tillfällen,  just som i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Hit hör framför allt psalmsång och att församlingsprästen i bön tillönskar och nedkallar Herrens välsignelse över skolan, eleverna och bygden, något som syftar till att stärka elevernas självkänsla och upplevelse av att vara sedda och älskade och att de ska inse att de är oändligt värdefulla.

Detta är ett nog så viktigt budskap i dessa tider - då vi behöver bygga upp varandra och vår vittrande samhällsgemenskap, inte fortsätta med att bryta ned den.

Många är vi som beklagar att S-MP-regeringen varit påfallande långsam när det gäller att följa upp riksdagens tillkännagivande 2015 om regler för skolavslutningar i kyrkor. Under hösten 2016 hölls samtal mellan regeringen och Alliansens M, C, L och KD. Så sent som i april 2017 påstods att frågan är under beredning.

Fortfarande har dock inget hänt. Under tiden kvarstår beklagligtvis därför hos enskilda rektorer den osäkerhet som gör att vissa skolor tvekat inför vad som är tillåtet och inte. Dalarnas och landets skolor behöver ett klargörande nu.

Därför har Kristdemokraterna ställt en skriftlig fråga till utbildningsministern om när regeringen tänker ta beslut i detta angelägna andligt-kulturella skolärende som Sveriges riksdag redan för två år sedan sagt sitt om.

Uppslutningen är bred inom allmänheten om att kyrkorummet och dess inramning är en resurs som skänker högtid, andäktighet, tradition och historisk tyngd till de viktiga milstolpar som terminsavslutningarna i skolan utgör för det uppväxande släktet.

Ett minst sagt rimligt krav är att skolorna, i varje fall inför sommaravslutningen på det nya året 2018, har fått tydliga riktlinjer från regeringen i enlighet med riksdagens beslut redan 2015 - så att eleverna i Dalarna och runtom i hela vårt Sverige återigen kan få sjunga och uppleva bland annat ”Den blomstertid nu kommer” i sin hembygds församlingskyrka.

Lennart Sacrédeus (KD), Mora, tidigare dalariksdagsman.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons