Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Johan Forsgren, Kupolen: Mediabilden av Kupolen som en farlig plats är djupt felaktig

Annons

Under det senaste året har säkerheten på Kupolen ifrågasatts av media vid upprepade tillfällen. Man har bland annat lyft fram att ett stort antal anställda på Kupolen Köpcentrum känner sig otrygga på sin arbetsplats. Det här är inte en nyanserad bild av verkligheten.

I samband med artikelserien, som vi från Centrumledningens sida tog mycket allvarligt på, kallade vi tillsammans med Handelsanställdas förbund till tre olika möten för att bilda oss en uppfattning om hur personalen uppfattade säkerheten. Av dem uttryckte en butik oro. Vi har väktare, ordningsvakter vid behov samt butikskontrollanter som stöttar upp våra butiker och deras anställda.

LÄS MER: DT Granskar: Ungdomsgängen på Kupolen

Vi blundar inte för problemen. Men vi vill sätta dem i rätt ljus. Utifrån de 4 200 000 besökare vi har varje år är risken för att bli utsatt för brott väldigt liten. Enligt statistik från Polismyndigheten är antalet personrelaterade brott i Kupolen som drabbat personal eller besökare under våra öppettider proportionellt väldigt lågt. Vanligast av dessa brott är hot (15 stycken), ofredande (elva stycken) och narkotikabruk (sju stycken).

Kupolen har ungdomar som besöker oss utan avsikt att shoppa och ser oss som en naturlig mötesplats, vilket vi också önskar vara för alla invånare i vår stad. Majoriteten av dessa ungdomar sköter sig utmärkt. Men precis som i övriga samhället finns de som inte vet var gränserna går.

För att motverka detta samarbetar vi med fältassistenter, trygghetsvärdar och ungdomspolisen som gör ett makalöst arbete för våra ungdomar, både på plats i Kupolen och i övriga Borlänge. Medias artiklar har dock inte bara gett ett negativt resultat, utan också skapat en viktig dialog mellan föräldrar om hur viktigt det är att känna till vad våra ungdomar gör när de lämnar hemmet.

Det här är ett ständigt pågående arbete där vi, tillsammans med övriga samhället, har ett viktigt ansvar.

Johan Forsgren, centrumchef, Kupolen Köpcentrum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons