Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: IOGT-NTO Dalarna: Ett till systembolag i Falun lär öka misshandeln - och behovet av poliser

Annons

För varje nytt systembolag som öppnar är det rimligt att ge större ekonomiskt anslag till polis, kommun och landsting, så att de ska kunna hantera det ökade alkoholrelaterade våldet.

LÄS MER: Systembolaget öppnar ännu en butik i Falun

Det framkommer tydligt att syftet med ett till systembolag i Falun är att öka tillgängligheten och göra det enklare för kunden att handla, man vill helt enkelt förbättra servicen och sälja mer alkohol. Man säger att orsaken är att avlasta butiken i centrum men genom att alkoholen blir mer lättillgänglig kommer det ändå att öka den totala försäljningen och därmed ökar alkoholkonsumtionen.

Att den totala alkoholkonsumtionen har stor betydelse för omfattningen av alkoholrelaterade skador i samhället har starkt stöd i alkoholforskningen, se till exempel Norström och Ramstedt (2005).

Studier visar att en ökning av alkoholkonsumtionen med i genomsnitt en liter per person medför sju procents ökning av antalet misshandelsfall. Vi behöver då fler poliser som kan hantera bråken och då det redan är full beläggning på vårt sjukhus så kan vi om inte annat hoppas på att misshandeln inte leder till behov av vård. I annat fall är det läge att skapa fler platser på akuten och intensivvårdsavdelningen.

LÄS MER: Röster om ännu en Systembolagsbutik - oppositionsrådet: "Vill se den i Svärdsjö"

IOGT-NTO har just släppt sin senaste forskningsrapport som handlar om alkohol och våld, rapporten görs tillsammans med Göteborgs universitet, Svenska läkaresällskapet och stiftelsen Ansvar för framtiden. Tittar man på svensk statistik för mord och misshandel sedan närmare 160 år tillbaka visar den att våldsbrott stiger i takt med att alkoholkonsumtionen ökar.

Att detaljhandeln drar vinster på att en ny butik öppnar är förståeligt och många som faktiskt dricker måttligt kan uppmuntra öppningen. Men de som inte drar vinster av öppningen är de 17 procent mellan 16-84 år som redan har en riskkonsumtion och de som inte uppmuntrar öppningen är de anhöriga som redan i dag står i skuggan av en riskkonsumtion och eller ett alkoholberoende.

Samtidigt kan vi glädjas åt att vi fortfarande har ett monopol, ett monopol som vi ska vara rädda om. Monopolet som reglerar tillgängligheten och som genom Systembolaget har sitt forskarråd, som från och med 2017 delar ut tio miljoner varje år för att öka kunskapen om alkoholens risker och skador.

LÄS MER: Boxviner har fått svenskar att dricka mer – pris och förpackning har stor del i ökningen

Systembolaget har också i uppdrag att sprida information och har genom dotterbolaget IQ.se olika stödjande projekt som fyllepodden och fotboll utan fylla. IQ.se ger dessutom stöd till IOGT-NTO:s lokala projekt Club Choice.

Vi gläder oss även åt det ökade utbudet av alkoholfria festliga drycker och vi hoppas att det nya systembolaget förstärker attraktionen och utbudet för den kundgrupp som har en normbrytande livsstil och av olika anledningar och tillfällen väljer bort alkohol.

Marie Hillner, IOGT-NTO:rörelsen i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons