Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Görs inte en noggrannare utredning av orsakerna till broraset i Ludvika riskerar vi fler liknande olyckor

Artikel 61 av 68
Broolyckan i Ludvika
Visa alla artiklar

Annons

Arbetsmiljöverkets utredning ger ingen förklaring till orsaken för broraset i Ludvika i 13 juli 2017.

Arbetsmiljöverket hävdar, att sannolikt ett konstruktionsfel orsakat raset. Det saknas underlag för denna slutsats. Arbetsmiljöverket har inte granskat konstruktionsunderlagen. Arbetsmiljöverket har inte heller analyserat hur gjutningen utfördes.

Byggets personal har riktat kritik mot hur gjutningen genomfördes vid Ludvika bron. De säger, att man göt för mycket, för snabbt på ena sidan istället för att gjuta i etapper över hela brobanan.

Principiellt skall projekteringen och konstruktionsberäkningen ta hänsyn till alla krafter, som uppkommer när bron används och naturligtvis när den byggs. Allt ska dimensioneras och byggarbetet skall sedan utföras baserat på dessa förutsättningar. Det är inte klarlagt, om man gjort det på rätt sätt, säger Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverket har inte gjort egna beräkningar av hållfastheten.Strukturerad kunskapsåterföring minskar risken för framtida liknande händelser. Stannar det vid nuvarande granskning, är det stor sannolikhet att nya olyckor kommer att inträffa. Broraset i Ludvika orsakade tolv skadade byggnadsarbetare.

Professor Håkan Sundquist, KTH sa omedelbart efter broraset, att händelsen skulle granskas av en haverikommission. Den aktuella kunskapssituationen visar, att professor Sundquist har rätt. Även Byggnadsarbetarförbundet har anslutit sig till detta krav.

Utöver detta säger Trafikverket i DT artikel 13 april, att inga extra kostnader skall drabba Ludvika skattebetalare. Rimligare är att Ludvika Kommun kompenseras med kostnadsreduktion för ett års utebliven nytta och funktion och ökade kostnader för Ludvika näringsliv.

Hans Gleimar, civilingenjör, personvald ledamot av Ludvika kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Broolyckan i Ludvika

Järnvägen kan bli avstängd i flera veckor

TV

Landstinget i beredskap: "Allvarligt läge"

TV+TEXT

TV: Hör sjukvårdarna om räddningsinsatsen

TV

Annons