Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Fattigdomen i Sverige är accepterad - var är de rejäla jämlikhetsåtgärderna från riksdag och regering?

Annons

"Vi har det väl bra?"

 Jag sitter och läser ett dokument med ett koncentrerat politiskt innehåll. Det handlar om medellivslängd, utbildningsnivå, psykisk ohälsa, övervikt, fysisk aktivitet, barnfattigdom, medelinkomst, andel arbetslösa, trångboddhet.

Jag tänkte skriva en debattartikel, men tvekar. I landet lagom finns ju sanningen ”Vi har det väl bra”. Påminner man om djupa orättvisor och existerande fattigdom, så riskerar reaktionen att bli explosiv.

Att påminna om elände och sådant inför julens smaskande och köpande, kan i bästa fall innebära en nödgad hundring i en välgörenhetsbössa och det är väl i och för sig inte det sämsta?

Nu är ju dock välgörenhet en vertikal företeelse i ett samhälle och själv företräder jag den horisontella gärningen, nämligen solidariteten. Men vem orkar vara solidarisk, när världen ser ut som den gör?

En del blir förbannade på den där vänsterpartisten som bara lyfter fram samhälleliga brister, de mumlar att ”det va ett j-vla tjat” och "tror han att han är bättre än oss andra bara för att han är politiker?". Nej, det tror han inte, kan jag avslöja.

"Vi har det ju trots allt bra i Sverige?"

I Borlänge dör vi tidigare än i övriga landet, utbildningsnivån är lägre, vi är fetare, vi har lägre andel lärare med behörighet, färre behöriga elever till gymnasiet, etcetera.

Delar man därutöver upp Borlänge i olika områden, så är skillnaderna magnifika.

Visste ni:

- Att andelen barn som växer upp i familjer där ingen förvärvsarbetar är 60 procent på Tjärna Ängar och Bullermyren? I Kvarnsveden är motsvarande siffra 14 procent.

- Att 53,7 procent av barnen med utländsk bakgrund, växer upp under det som definieras som barnfattigdom? Motsvarande siffra för ”svenska” barn är 5,6 procent.

- Att medelinkomsten (20-64 år) är 7520 kronor i månaden på Tjärna Ängar och 33665 kronor på Sunnanö?

- Att andelen av befolkningen som får ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) i Borlänge är åtta procent? Motsvarande siffra i riket är fyra procent.

- Att 40 hushåll som har fem barn eller flera bor i lägenheter på 51-80 kvadratmeter?

"Vi har det ju trots allt bra i Borlänge?"

 När man går igenom och läser den här typen av samhällsanalys och statistik, så är det lätt att bli dyster. Som kommunpolitiker känner man sig lite hjälplös, trots att det hela tiden ”sätts in” åtgärder, både med kommunala och statliga medel, i ett försök att jämna ut skillnader och skapa förutsättningar.

Vi ska vi ha i minnet att vi just nu befinner oss mitt i en högkonjunktur. Vad händer när konjunkturen viker?

Jag kan konstatera att fattigdomen i Sverige är etablerad och accepterad av folkflertalet. Jag ser väldigt få rejäla initiativ när det gäller jämlikhetssträvanden från regering och riksdag. Landet håller inte ihop.

Vi kan inte ha det såhär!

Vi måste tillsammans trycka på för att hitta en långsiktig lösning på fördelningsproblematiken.

Leif Lindström, Vänsterpartiet i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons