Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Diabetesvården i Sverige är ojämlik - alla diabetiker borde få blodsockermätare

Annons

Det är tydligt att diabetesvården i Sverige inte är lika för alla. Vissa landsting erbjuder inte typ 2-diabetiker blodsockermätare, och det är inget nytt att detta sker i vårt landsting. I Avesta till exempel så får man handla sin egen mätare om man har typ 2-diabetes, medan typ ett får mätare. Alla patienter borde få mätare, oavsett om de insulinbehandlas eller inte.

Diabetes typ två är en av de sjukdomar som växer mest i västvärlden. Man räknar med att över 400.000 personer i Sverige har typ 2-diabetes, så det är absolut en kostsam sjukdom. Men om det handlar om kostnader, vilket det givetvis gör, så är detta ett fatalt misstag.

De patienter som kan minimera diabetesens framfart kan bli en guldgruva för landstinget. Vi pratar om allt från insparade fetmaoperationer till kostnader för kranskärlssjukdomar och amputeringar.

Att i blindo försöka justera sina blodsockernivåer är naturligtvis orimligt. Du behöver kunna se vad dina värden är till exempel i anslutning till mat eller när du vaknade på morgonen. Du behöver se att din träning och din kostomläggning ger effekt - eller inte ger effekt så du snarast kan få hjälp med mediciner i stället.

En av de absolut viktigaste sakerna du kan göra för din hälsa som typ 2-diabetiker är att ha ett lågt och jämt blodsocker. Vi ser enorma vinster i detta, och risker för följdsjukdomar fullständigt dumpas om vi lyckas med det. Det finns inte en chans att vi kommer lyckas med det dock - om vi inte får mäta vårt socker.

Argumentet på vissa platser är att om man ej insulinbehandlar kan aldrig blodsocket bli en direkt fara - jag förstår det argumentet men jag köper det inte. Vid kost- och motionsbehandling behöver patienten så snabbt som möjligt förstå sig på sin sjukdom, för att inte förvärra sin situation och riskera hemska följdsjukdomar.

Dessutom är detta i mångt och mycket en sjukdom som kommer från livsstilen, vilket betyder att dessa människor behöver göra förändringar i sina liv. Värdet i att ganska snabbt kunna se sina nivåer utifrån olika mat- och motionsvanor behövs säkerligen ingen psykolog för att se.

Dags att ta ansvar för dessa patienter!

Kim Larsson, typ 2-diabetiker, kost- och motionsbehandlad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons