Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Det borde vara viktigare att rädda offentliga skolor än varumärket Leksands IF

Annons

När kommunen 2012 gick in och räddade Leksands IF med miljonbelopp sa kristdemokraten Bengt Park till Dalarnas Tidningar att:

"Vi tycker att varumärket Leksand är värt de här pengarna – alternativet är mycket sämre".

När pengar försvann för att rädda aktiebolaget Leksands IF blev en av konsekvenserna i förlängningen att högstadiet på Insjöns skola lades ner.

Vi kommunister anser att förtroendevalda ska investera i varumärket människovärde. Vi vill se en landsbygd med skolor i offentlig regi. Skolorna är viktiga för mindre samhällen. Utan skola, vård och omsorg försvinner de fundament som utgör grunden för en levande landsbygd.

Barn är dessutom i behov av en trygg och säker väg till skolan. Att ha nära till skolan möjliggör personlig utveckling för barnen, bland annat genom att de kan ta sig till och från skolan på egen hand och att ha nära till sina klasskompisar på fritiden. Även ur miljö– och kostnadsperspektiv måste avstånden hållas så korta som möjligt.

Genom besparingar i den offentligt drivna verksamheten lämnas fältet öppet för privata aktörer, det har vi sett hända då byskolor lagts ner på andra orter. Ökad närvaro av privata aktörer leder till minskad demokratisk insyn och påverkan, minskade samordningsfördelar samt försvårad planering av den totala skolverksamheten i kommunen.

Detta samtidigt som det grundläggande ansvaret för att tillhandahålla undervisning fortsatt ligger på det gemensamma vid eventuell konkurs eller stängning av privata skolor. 

Om förslaget klubbas igenom väntar två olika scenarion. Det ena är att tystnaden läggs som en våt filt över livet i Leksands byar, och barnen tvingas pendla, och få sämre villkor för sina studier. Det andra är att privata aktörer flyttar in och plockar vinster ur välfärden. Båda dessa alternativ är, för att citera Bengt Park ”mycket sämre”.

Samtidigt som det pågår en formidabel välfärdsslakt inom skola, vård och omsorg i hela landet täljer andra guld med smörkniv. Under 2017 redovisade till exempel storbankerna en vinst på 106 miljarder kronor! Vi säger: Stoppa förslaget innan det är försent.

Satsa på människovärdet och en landsbygd som kan leva i stället för på budgetslaveri! Fattas pengar får notan skickas uppåt!

Carl Hällström, Kommunistiska partiet Borlänge-Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons