Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Den 8 mars får kvinnorna äntligen ha scenen för sig själva – och vi vill inte ha era gratulationer

Annons

En dag om året tar världen ett avbrott i det internationella mansåret för att gratulera oss kvinnor till ”vår” dag. På sociala medier kan man scrolla förbi den ena statusen efter den andra som säger ”Grattis alla fantastiska kvinnor på ER dag” eller ”jag vill skicka en hälsning till mamma som är kvinnan i mitt liv”. Och all respekt till mamma, men 8 mars är inte mors dag så sluta förminska vad 8 mars står för!

Internationella kvinnodagen har sitt ursprung i arbetarrörelsen. Kvinnorna i början på 1900-talet demonstrerade då för kvinnlig rösträtt. På internationella kvinnodagen kan vi ta del av orättvisor som sker mot kvinnor via till exempel #metoo-kampanjen. 8 mars är kvinnornas 1 maj helt enkelt.

Vi är många kvinnor som dagligen tar kampen och strider för att förbättra kvinnors roll i samhället och en dag om året får vi scenen för oss själv. En dag om året kan vi skrika ut och få gehör för att Sverige fortfarande är ett land där män som grupp värderas högre än kvinnor som grupp.

Vi kan berätta om hur det är att vara kvinna i världens mest jämlika land. Berätta om rädslan att gå hem själv på kvällarna. Om kraven att se och bete oss på ett visst sätt och idén om att annars så får vi skylla oss själva om någon hoppar på oss.

Vi kan parta om orättvisorna på arbetsmarknaden där vi får lägre lön för samma arbete som män gör och dessutom arbetar gratis varje dag efter klockan 16.02.

Vi kan berätta om hur det är att leva i ett samhälle som har dubbelmoral, för när en man säger vad han vill så är han handlingskraftig men när en kvinna står upp för sig själv - då är hon bara besvärlig. Så vadå GRATTIS? Vad exakt är det ni gratulerar oss för?

Att säga ”grattis” till kvinnor eller önska mamma en fin dag under denna högtid är faktiskt att förminska alla kvinnor som har kämpat emot maktstrukturerna i samhället.

Vi vill inte ha era gratulationer. Vi vill istället fortsätta det arbete som hundratusentals kvinnor före oss ha påbörjat och visa kommande generationer att flickor kan bli precis vad dem vill här i världen!

Blerta Krenzi, ordförande för S-kvinnor i Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons