Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: De som angriper minoriteter angriper det demokratiska samhället – och kräver vår kraftfulla respons

Annons

Sveriges ögon riktas nu mot Ludvika inför Nordiska motståndsrörelsens demonstration första maj. Det är inte första gången vi ser nazister marschera på gatorna. Det finns anledning att känna rädsla och obehag.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som vill störta demokratin. Deras hat och våld har fortsatt in på 2000-talet och nu ses NMR som den största och farligaste nazistiska grupperingen i Sverige. Med antisemitisk grund hyllas Hitler som om Förintelsen aldrig hade ägt rum.

 Antisemitism och andra former av rasism är en angelägenhet för hela samhället. Vi vet att hat föder hat. Runtom i landet har vi nyligen sett attentat och demonstrationer med antisemitiska förtecken. Ett angrepp mot en minoritets mänskliga rättigheter är ett angrepp på hela det demokratiska samhället. Det kräver hela samhällets kraftfulla respons. Det är viktigt att alla de goda krafter som finns i samhället sluter upp i denna fråga.

Många vittnar om att rasism är påtagligt närvarande i samhället. Vi lever också i en tid då osanningar och konspirationsteorier lätt får fäste. Då är kunskap och medvetenhet en förutsättning för att stärka motståndskraften. Genom att dra lärdom av nazismens historia kan vi bättre förebygga och motverka rasism i vår samtid.

Judehatet liksom andra former av rasism är inget naturtillstånd, det går att skapa förändring. Forum för levande historia arbetar på många olika sätt med att uppnå en sådan förändring, till exempel genom att träffa elever, ge stöd till lärare och ta fram material för alla som vill ha mer kunskap om antisemitism och andra former av rasism.

NMR:s demonstration i Ludvika första maj ska gå från Mossplan till Garvarns Torg. När nazistiska organisationer försöker ta större plats i det offentliga rummet måste vårt arbete intensifieras. Vi som samhälle får aldrig ge upp engagemanget mot dessa antidemokratiska krafter.

 Ingrid Lomfors, överintendent, Forum för levande historia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons