Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Bah Kuhnke bör genast dra tillbaka chockhöjningen av biomomsen – slår ut biograferna på landsbygden

Annons

När regeringen chockhöjde biomomsen från sex till 25 procent varnade Centerpartiet tillsammans med många andra för att det skulle slå ut små biografer på landsbygden.

Nu har kulturminister Alice Bah Kuhnkes landsbygdsfientliga kulturpolitik skördat sitt första offer. Den 18 mars slår portarna igen till biografen i Djurås. Den kraftiga momshöjningen blev nådastöten. Snart rullar eftertexterna för sista gången i Gagnefs kommun.

Det lär heller inte bli den sista biografen som tvingas stänga. I värsta fall kommer vi bevittna hur salong efter salong släcker ned lamporna och drar ut sladden. På landsbygden står man nu inför en kulturskymning av sällan skådat slag. Larmen duggar tätt från biografägare som befarar att de står näst på tur. Biograferna i Robertsfors, Norsjö, Säffle, Höganäs, Vimmerby och Båstad är några exempel på verksamheter som ligger illa till.

Regeringens, och i synnerhet Miljöpartiets, storstadsfixering har hamnat i blixtbelysning i debatten om biomomsen. Man har infört gratis entré på de statliga museerna i storstäderna, en kostnad som finansieras av höjningen av biomomsen. Resurser förflyttas från landsbygden till storstan.

Det är tydligt att man gör skillnad på kultur och kultur. Momsen är fortfarande sex procent på exempelvis Kungliga Operan eller Dramaten, verksamheter i Sveriges folkrikaste region som har många köpstarka kulturkonsumenter. Men vill du i Vansbro eller Rättvik vill se den nya biofilmen Tomb Raider, med Alicia Vikander, eller kanske barnfilmen Pelle Kanin, då ligger momsen på 25 procent.

Det är inte upprörande att momsen är låg på opera eller teater i Stockholm. Inte alls. Ju billigare, desto fler som kan ta del av kulturen. Men varför ska biofilm på mindre orter beskattas mer än fyra gånger så mycket? Den frågan har inte Alice Bah Kuhnke svarat på, trots intensiva protester från biografägare och biobesökare runtom i landet.

Det är nu dags för kulturministern att täppa igen den kulturklyfta hon håller på att skapa mellan stad och landsbygd, innan ännu fler biografer tvingas bomma igen. Dra omedelbart tillbaka momshöjningen!

Peter Helander (C), riksdagsledamot och regionalpolitisk talesperson

Fredrik Jarl (C), oppositionsråd i Gagnefs kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons