Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: 16 gode män: Låt de ensamkommande som blir uppskrivna till 18 år få stanna i Falun

Annons

Till ledamöter av kommunstyrelsen från goda män till ensamkommande ungdomar: Vi skriver med anledning av att kommunstyrelsen den 27 mars ska besluta om boendet för ensamkommande ungdomar som har blivit eller kommer att bli registrerade som varande 18 år. Vi har till vår bestörtning fått veta att kommunstyrelsen kanske kommer att backa från sitt tidigare beslut att låta de ensamkommande som blir 18 år under 2017-2018 få stanna i Falun.Vi har förståelse för att det utgör en ekonomisk belastning för kommunen att låta ungdomarna bo kvar, men vi anser att detta ekonomiska skäl väger ganska lätt jämfört med de moraliska skäl som talar för att vi inte kan kasta ut ungdomarna från Falun.

Det ekonomiska:

Är det verkligen en så gigantisk kostnad för kommunen att låta ungdomarna bo kvar i Falun efter att de fyllt 18, medan de väntar på besked från Migrationsverket? Det naturliga är väl att låta dem vara så kallade e-bos på Högbo, det vill säga: de bor där med väldigt lite personal, i former som liknar Migrationsverkets anläggningar.

Pengar till mat och annat får de från Migrationsverket. Högbo står redan där, och det kommer att finnas gott om rum när ungdomarna inte längre är HVB-placerade där av socialtjänsten eftersom de bedöms vara 18 år. Hyran för Högbo kommer väl kommunen att ha oavsett om 18-åringarna får bo där som ebos eller om de tvingas lämna kommunen?

Att fortsatt ge dessa ungdomar en trygg boendemiljö är en investering, de studerar och vill vara kvar i Falun. En ren vinst för kommunen som för en ringa kostnad får utbildade medborgare som vill vara med och bygga framtiden i vår kommun.

Det moraliska:

Här finns det två aspekter:

För det första: Många av dessa ungdomar har bott i Falun i flera år. Här går de i skolan, har vänner, fritidsaktiviteter, goda män och kanske familjehemsföräldrar – som i många fall fortsätter att stödja dem även när godmanskapet eller familjehemsvistelsen upphör.

De har många gånger ingen kontakt alls med sin ursprungsfamilj. De befinner sig i en plågsam ovisshet om huruvida de ska få stanna i Sverige eller inte, de kastas mellan hopp och förtvivlan, de har under flera år levt i ett limbo där de inte vet något om sin framtid.

Det är närmast ofattbart att man kan skulle vilja flytta dessa utsatta ungdomar till en av Migrationsverkets anläggningar på någon ort där ungdomen inte känner en enda människa.

För det andra: I oktober var det glädje bland ungdomarna, då kommunen sa att de skulle få stanna i Falun även när de hade fyllt 18. Borde inte kommunen stå fast vid det beskedet, i stället för att plötsligt svänga och ge det motsatta beskedet? Har inte dessa ungdomar redan fått lida av Sveriges svängande politik angående flyktingmottagandet? Ska de råka ut för ännu ett svek?

Vi ber er att noga tänka efter om ni med gott samvete kan fatta ett beslut att ungdomarna inte får bo kvar i Falun. Ni kommer vid ett sådant beslut att framstå som hårdhjärtade – räkna med att ni kommer att få kraftig kritik i sociala medier och i vanliga media. Och ni som tidigare ansåg att ungdomarna skulle få stanna: ni kommer att framstå som svekfulla.

Kommande lagförändring angående ensamkommande:

Den lagförändring som nu ser ut att gå igenom i riksdagen angående ensamkommande som studerar på gymnasiet förändrar situationen på flera sätt: Ungdomarna kommer att ha svårt att utan stöd veta vad som gäller dem och hur de ska agera – de kommer således att ha än större behov av vuxna som kan hjälpa dem. Att i det läget skicka iväg dem till en anläggning långt från deras kontaktnät skulle försvåra för dem att hävda sin rätt.

Om ungdomarna sedan får tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier, så kommer de ändå tillbaka till Falun och kommunen måste ordna bostäder åt dem. Är det inte då klokare att låta dem bo kvar här under våren? På så vis skulle allt flyta på smidigt, i stället för att ungdomarna tvingas avbryta sin skolgång och sedan återvända hit med ett förlorat förtroende för Faluns politiker.

Om kommunen i stället väljer att hjälpa ungdomarna nu, så har vi god chans att attrahera dem som framtida arbetskraft, både inom näringsliv och offentlig sektor. Det är också en möjlighet att få visa upp Falun som en kommun som gör gott och ser positivt på framtiden.

Falun den 25 mars 2018,

nuvarande och tidigare goda män för ensamkommande:

Elisabeth Cederbjörk

Riitta Nilsson

Ilona Nyland

Inga Karhu

Annika Nyström

Gunilla Dahlström Ekberg

Ulf Weinstock

Agneta Romin

Margret Skog

Knut Sundemyr

Birgitta Carlson Höök

Olof Ahlmark

Lena Lövenvik

Anne-Lie Ravid

Gunilla Runström

Hans Torstensson

RÄTTELSE:

I debattartikeln stod det tidigare att avsändaren var fem gode män. Avsändare är 16 gode män. DT hade tyvärr missat att underskrifterna till debattartikeln fortsatte på ännu en sida, men korrekt är alltså att det är 16 gode män som skrivit under debattartiklen. DT ber om ursäkt för misstaget.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons