Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill värna Lumsheden

Annons

Det är små klasser i Lumshedens skola idag. Och klasserna var inte mycket större för 80 år sedan.

- Vi var sex pojkar och tre flickor i klassen, berättar Alf. Sven och Arne finns inte längre. Aina finns kvar i byn. Men resten har flyttat...

Alf flyttade också ett tag. När han var 12 år flyttade familjen till Älvdalen.

- Jag började jobba på dragspelsfabriken i Älvdalen när jag var 14. Men jag blev snickare och flyttade tillbaka till Lumsheden när jag var 23...

Nils har hela tiden bott i Lumsheden.

- Jag har ägnat hela livet åt skogen, berättar han. Plus att jag skött gården. Men nu har mina barn tagit över och jag och Margit har flyttat in i en av Kopparstadens lägenheter i Lumsheden.

Nils och Alf värnar båda sin by på alla sätt och vis. De har varit med och stridit för butik, skola och bygdegården Stakgården. De jobbar för att bevara byns historia och även dialekten.

- Vi har båda varit med i en kurs i bygdemål som Sune Thörn har hållit, berättar de båda. Det finns ju så många olika dialekter ute i byarna runt Svärdsjö och Enviken. Han har lett ett projekt, där olikheterna kartlagts.

Det har tillgått så att Nils, Alf och tre bybor till i Lumsheden fått ta ansvaret för Lumshedens del. En gång i veckan har de träffats och fått översätta fraser på svenska till bygdemål.

- Med hjälp av det kan vi få fram en ordbok i bygdemål, menar Alf. Allt färre talar idag bygdemål, och särarten försvinner mer och mer. Det kan vara roligt att få det dokumenterat för framtiden.

När det gäller dokumentationen av gamla Lumshedensbor är det Alf som haft det stora ansvaret. Han och Olle Lindahl har gått omkring i gårdarna och tittat igenom gamla foto-album. 2500 bilder har det blivit, som man fotograferat av, samlat i album och även sparat på CD.

- Jag gick en kurs i foto för Benny Norgren och lärde mig att framkalla själv, säger Alf. Så det har gått smidigt att få fram alla bilderna. Sedan har vi satt oss ner och försökt indentifiera alla personer på bilderna. Ingen lätt uppgift, men jag har en grannfru som är tio år äldre än jag, och hon har varit till ovärderlig hjälp.

Lanthandeln var nedlagd ett tag. Men nu är den åter öppnad. Kanske var det bra att byborna fick inse att handeln inte var självklar.

- Kanske blir köptroheten större nu, hoppas Nils. Butiken har fått ett utvidgat sortiment. Tips, utlämning för systembolaget, bensin och en del mediciner. Det gör att behovet att åka till större samhällen för att handla minskar.

- Jag handlar nästan allt i Lumsheden nu, säger Alf. Förut åkte jag ofta till Sandviken och handlade. Men nu blir det mest Lumsheden.

De flesta i Lumsheden arbetar i Gästrikland, men betalar skatt i Falun. Funderingarna på att få bli överflyttade till Gästrikland har funnits i byn.

- Men inte nu längre, säger Alf. Vi vill vara masar.

Att man hellre åker till Sandviken än Falun har flera skäl enligt Alf.

- I Falun får man ju gå så långt om man ska till butikerna. I Sandviken kan man parkera utanför affärerna, och det är bekvämare.

Att det skulle vara så mycket billigare att handla på större orter håller han heller inte med om.

- Inte om man ska räkna in resan, säger Alf. Den kostar den också...

LARS-ERIKMÅG

Mer läsning

Annons