Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill vara opartiska i rovdjursdebatten

Annons

- Vi vill samarbeta med såväl motståndare som förespråkare för rovdjur, förklarar Anders Björklund som ansvarat för utställningens utformning. Utställningens underrubrik är ³Kunskap, dialog och samspel för mångfald i naturen".

- Arbetet i björnparken kommer mer och mer att handla om kunskap om våra rovdjur, samtidigt som besökarna kan se dem i sin naturliga miljö, säger Anders. Nåja, miljön är väl inte alldeles naturlig då rovdjuren finns bakom hägn, men de har i alla fall lite skogs- och bergsmiljö att röra sig i.

Björnparken har tolv björnar, tio vargar, sju lodjur, två järvar, två fjällrävar, en rödräv och en berguv.

Torbjörn Wallin, vd för anläggningen, förklarade att Grönklitt ska vara opartiskt i den debatt som pågår om jakt på rovdjur.

- Vi samarbetar såväl med Dalaupproret som Världsnaturfonden och så ska det fortsätta då Rovdjurscentrum ska förverkligas.

Anläggningen ska byggas ut ordentligt. Torbjörn berättade att det hittills blivit klart med närmare 30 miljoner kronor för finansieringen av Rovdjurscentrum.

Anders Björklund konstaterade att rovdjuren väcker starka känslor och att det finns ett stort sug efter kunskap om rovdjuren. En kunskapstörst som Grönklitt vill vara med och släcka.

På utställningen presenteras nu massor med kunskaper och på det speciella dialogtorget kan besökarna också ta del av olika aktörers synpunkter.

Intressant kan vara att jämföra olika framställningar. Medan vargforskarna visar diagram på DNA-analyser och hävdar att det endast är tre individer som utgör grunden för den Skandinaviska vargstammen så skriver Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik om importerad varg.

Björn Sinders från Orsa jaktvårdskrets var med då utställningen öppnades och han är nöjd med resultatet.

- Vi har fått gehör för våra synpunkter. Vi vill visa hur det ser ut där rovdjuren går fram.

- Det ska inte vara något gull, gull utan visas att rovdjuren lever på bytesdjur, säger Björn.

³Gull, gull" blir det i alla fall då Orsajägarna visar en bild på en jakthund i sängen tillsammans med sin husse. Samtidigt som en del jägare framhåller jakthunden som en familjemedlem kan de tala om att hundar som inte är duktiga ska skjutas.

- Det kan nog förekomma hos någon som har många hundar, har man bara en hund blir man väldigt fäst vid den, säger Björn.

Björn som är småviltjägare och uppskattar fritheten att gå vart han vill under jakten har själv fått en finnspets attackerad av lodjur. Efter den händelsen har hans beteende under jakten förändrats.

- Man är mer observant och spänd, lyssnar efter ljud och undrar var hunden är. Jakten är inte lika avkopplande nu då man vet att någonting kan inträffa, men man får naturligtvis leva med detta, säger Björn och förklarar att han vill påverka så att rovdjurstrycket inte blir större än att det är möjligt att jaga med löshund.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons