Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill tillåta jetskis

/
  • – Moderna vattenskotrar bullrar mindre och är mer miljövänliga än många båtar, säger Jon Onsbacke som tycker att det är dags att tillåta vattenskotrar även utanför allmän farled.

Annons

Störande ljud och negativ påverkan på växt- och djurliv är orsaker som ligger bakom att det sedan tre år är förbjudet att köra vattenskotrar utanför allmän farled. I Dalarna är Strömsholms kanal den enda tillåtna farleden för vattenskotrar.

600 kronor i böter blir påföljden för den som ertappas av polis om han eller hon kör vattenskoter på otillåten plats.

- Det pågår minst lika mycket störande beteende och busåkning med båtar som med jetskis, säger Jon Onsbacke som tycker att alla som får en böteslapp ska överklaga beslutet.

- Det finns ett fall i Gävle där en person överklagade och fick rätt. Förundersökningen lades ned eftersom man inte kunde finna att gärningen var ett lagbrott, säger Jon Onsbacke som är sekreterare i Falu jetracing club som i sommar fått tillfälligt tillstånd att arrangera en SM-deltävling i jet ski på Runn. Sommartid tränar Jon och hans klubbkamrater cirka två gånger i veckan.

- Det tänker vi fortsätta med även i sommar. Det märkliga är att om vi sätter på en två meter lång pinne på våra skotrar så att de överstiger fyra meter så klassas de som båt i stället, det kanske är något att fundera på om reglerna inte ändras innan dess, säger Jon.

Lagen som reglerar vattenskotern trädde i kraft den 15 juli 2004 och anses av många strida mot flera av EUs bestämmelser bland annat fritidsbåtdirektivet, som säger att de produkter som är godkända inom EU fritt får marknadsföras och tas i bruk inom medlemsländerna.

Ebbe Adolfsson avdelningsdirektör på Naturvårdsverket med ansvar för bland annat tillsynsvägledning för vattenskotrar känner till att man diskuterar hur de svenska reglerna står sig mot EU's regelverk.

- Men ännu finns inga nya direktiv, alltså gäller de regler som infördes 2004, säger Ebbe Adolfsson.

Fakta: Vattenskoter/Jet ski

Definitionen på vattenskoter är en farkost vars längd understiger fyra meter och som har en förbränningsmotor med ett vattenjetaggregat som främsta drivkälla och har utformats för att framföras av en eller flera personer som sitter, står eller står på knä på farkosten snarare än befinner sig i den.

Fakta: Naturvårdsverket

Mer läsning

Annons