Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill sköta omsorgen

Annons

Attendo care är ett av Sveriges största vårdföretag och finns i 70 kommuner i landet. Företaget har också verksamhet i Norge och Danmark.

Det är ett företag som går bra. Förra året gjorde före- taget en vinst på 120 miljoner kronor, enligt tidningen E24. De fyra högsta cheferna fick dela på bonusar för 1,8 miljoner kronor.

Men åsikterna om Attendo care går vitt isär.

I Uppsala beslöt kommunen att företaget inte längre fick driva ett äldreboende, efter att flera brister upp- dagats. Personal som arbetat hos företaget har rapporterat om tidsbrist som lett till att de äldre farit illa.

I Arboga, däremot, fungerar det bra, där driver före- taget äldreboende.

Där kom entreprenör- skapet på tal när kommunens kostnader för omsorgen skenade i höjden. En utredning visade att kommunen skulle kunna sänka kostnaderna med tre miljoner kronor per år genom att lägga ut två äldreboenden på entreprenad.

En nyligen genomförd utredning visade dock att kostnadssänkningen blev betydligt lägre än beräknat, närmare bestämt 900 000 kronor.

- Det är bara för att vi kan göra avdrag på momsen som det hela går runt. Skulle vi inte få göra det skulle det kosta mer än det smakar, säger socialnämndens ord-förande Agneta Bode (s).

- Men absolut inget ont om Attendo care. De gör ett väldigt bra jobb här i Arboga, lägger Bode till.

I Eskilstuna fick företaget toppbetyg av brukare, personal och anhöriga.

Annika Sahlgren och Annika Jungklo, regionchef respektive regional verksamhetschef på Attendo Care, slår inte ifrån sig kritiken.

- Vi tycker att det är bra att vi blir granskade för vi vill lära oss för att hela tiden kunna bli bättre, säger Annika Jungklo.

JOHANNA LUNDIN/ MATS NILSSON

Mer läsning

Annons