Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill såga ännu mera

Annons

En ren missuppfattning, framhåller Gilbert Karlsson, vd på Balungstrands sågverk i Enviken och Leif Olsson, vd på Dalahelsinge skog AB:

- Här uppe hos oss förhåller det sig precis tvärt om! Prislistorna på timret ligger på samma höga nivå som i höstas, före stormen, säger de.

Det var i början på januari som över 70 miljoner kubikmeter skog blåste omkull i Småland. Det är ungefär lika många träd som brukar avverkas på ett år - i hela Sverige.

Skogsägare i bland annat Dalarna har dragit slutsatsen att det inte är någon större idé att avverka just nu. Något som oroar både virkesköpare och sågverk här omkring. Brist på virke står dem dyrt och hotar viktiga arbetstillfällen. Och sanningen är att efterfrågan är minst lika stor som någonsin förr.

Men hur går det egentligen ihop? Varför har inte alla nedblåsta träd i Småland dragit proppen ur virkesmarknaden?

- Priset på småländskt virke har visserligen sjunkit. Men dels var utgångspriset högre än här, dels kostar det en hel del att frakta hit det, säger Leif Olsson.

- Dessutom har man tagit fram speciella lagringslösningar därnere för att rädda läget på längre sikt, tillägger Gilbert Karlsson.

Dalahelsinges skog är på plats i Småland och kör hem cirka tre tågset timmer per vecka därifrån.

- Men det finns ingen affärsmässighet i det. Det är bara för att hålla uppe volymen, säger Gilbert Karlsson.

När lastbilar och maskiner flyttas till Småland, betyder det dessutom mindre avverkning i Dalarna/Hälsingland.

Just för Balungstrands del ser virkestillgången framöver ganska stabil ut. Men Gilbert Karlssons oro gäller även andra sågverk. Inte minst de som satsar mycket på tall där marknaden just hämtat sig efter en svacka.

- I Småland växer det mest gran. Men här uppe är hälften av virket fura, säger han.

Dalahelsingeskog är ett råvarubolag som ägs av fyra sågverk, bland annat Hedlunds trävaru i Furudal och Balungstrands sågverk i Övertänger.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons