Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill inte hålla i yxan

Annons

Den politiska majoriteten i Falun, som består av socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet har lämnat förslag till budgetramar för kommunens verksamhet 2007 till 2010.

Majoriteten konstaterar att det ekonomiska läget är bättre men att det fortfarande krävs återhållsamhet för att klara budgeten.

Orosmolnen vilar främst över socialnämnden som beräknas hamna på ett underskott på nära 37 miljoner kronor i 2006 års budget, varav sociaförvaltningen står för 19,6 miljoner kronor och omsorgsförvaltningen står för 17,3 miljoner kronor.

- Det är en dyster prognos, säger kommunalrådet Dan Westerberg (c).

Majoriteten menar att det inom socialnämndens verksamhet finns behovsökningar som det inte går att bortse från. Till nästa år vill därför majoriteten skjuta till 13 miljoner kronor till individ- och familjeenheten samt 6,2 miljoner kronor till omvårdnadsverksamheten.

- Vid junisammanträdet ska vi intensifiera diskussionerna kring socialbidrag. Det är på tok för många unga som går på försörjningsstöd och vi ska försöka hitta en modell där vi kan ge unga arbete och omvandla försörjningsstödet till lön, säger Westerberg.

Socialnämndens ordförande Renée Andersson ser dock igen ljusning i nämndens ekonomi.

- Nej vi hade begärt mycket mer, 43 miljoner kronor. Det finns helt enkelt inte något mer vi kan spara på. Därför har vi bett kommunstyrelsen vara rådgivande i var vi ska kostnadsminska, säger hon.

Renée Andersson förklarar att nämnden fortfarande måste spara och att det är tråkigt att redan i december kunna konstatera att budgeten för kommande år inte håller.

Om förslaget att omvandla socialbidraget för unga till lön säger hon:

- Det minskar ju inte bidraget. I stället skulle vi göra som på arbetsförmedlingen i Borlänge där de anställt tre personer som bara har till uppgift att hitta jobb åt ungdomar.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons