Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bevaka bort brotten

Annons

- På måndag den 22 januari klockan 19 bjuder vi in till ett allmänt möte i Folkets hus där företrädare för polis, Länsförsäkringar och kommunen deltar, berättar Daniel Svensson.

Förhoppningen är även medverkan från någon person engagerad i Hedemora bevakning.

Själv har Daniel Svenssons två företag, älgparken och blomsteraffären, drabbats av inbrott. I båda fallen kostade självrisken 8000 kronor.

Jan Djupenström driver Ica-affären och har utrustat affären med galler och vidtagit även andra åtgärder som gör att tjuvarna inte kommer in.

- Men då flyttas problemen till andra butiker, säger han.

Svensson och Djupenström hoppas att det går att få igång en bevakningsstyrka som kan bevaka och bidra till att förebygga brott.

- Vi skulle behöva 60 personer som åker två och två och det skulle betyda bevakning en gång i månaden för varje person. Vi får se på måndag vilket intresse som finns, säger Daniel Svensson.

Förhoppningen är att både äldre och yngre ska ställa upp i bevakningsstyrkan.

- Bevakningen är ett sätt behandla symtomen, men själva "sjukdomen" måste politikerna göra något åt, förklarar Djupenström.

Om det blir ett samhälle med en massa brott, stora som små, får alla vara med och betala. Det betyder också en negativ bild av samhället, menar han.

Svensson och Djupenström tycker att det är mycket positiva tongångar idag i Långshyttan. Företag går bra, hus som varit ute till försäljning har fått köpare och priserna har stigit.

Det är en positiv bild som de hoppas kan fortsätta, att Långshyttan kan få vara en idyll, en attraktiv ort.

Men då är det också viktigt att folk upplever trygghet i samhället. Och börjar brottsligheten breda ut sig innebär det mycket negativt.

Det är den negativa bilden som Daniel Svensson och Thomas Djupenström inte vill uppleva och därför ställer de förhoppningar till att Långshytteborna ställer upp i en bevakningsstyrka för att förebygga brott.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons