Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De väntar på en "himlasten"

Annons

Det stenpassionerade paret Jan Sjöström och Marita Ahlqvist går i väntans tider. Om någon vecka svänger en långtradare in på Gruvområdet med den dyrbara lasten. Ett fem ton tungt jadeblock från Vancouver i Kanada.

- Det är den grönaste och genomskinligaste jaden som någonsin hittats. Polarjade kallas den. Blocket som kommer hit är ett av de tre finaste i världen, berättar Jan fascinerat om jaden som kommer från världens enda jadegruva på gränsen mot Alaska.

Paret Jan och Marita är delägare i stenen. Senast de såg den var bland 40 000 andra intresserade på den stora mineral- och smyckesmässan i München.

- Den har väckt stort intresse var den än visats. Eftersom vi har Europarätten på jaden ville vi ta hit den i samband med vår kommande utställning, menar Jan.

Kineserna ansåg att jade var värd mer än guld och silver och kallade den "Stenen från himlen".

Blocket, som kommer till Kopparberget, är värderat till cirka fyra och en halv miljon svenska kronor. Det kommer att placeras i Jadehuset på gruvområdet som paret Jan och Marita är på väg att ställa i ordning.

- Jag pratade med killen som sköter transporten i går. Stenen kan vara här redan i nästa vecka, säger Jan när vi träffar honom i stugan på Kopparberget.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons