Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vann hjälmkampanj

Annons


De har, skulle man kunna säga, huvudet på skaft - och i hjälm.

- Tidigare har det hänt att jag cyklat utan hjälm, men nu inser jag hur viktigt det är att bära hjälm, säger en av eleverna.

Klassen har under våren deltagit i Vägverkets nationella tävling om en kampanj för att öka cykelhjälmsanvändandet. Tävlingen är en del i en omfattande hjälmkampanj som är föranledd av lagen om obligatorisk cykelhjälmsanvändning för personer under 15 år.

Vägverket har fått sammanlagt 122 tävlingsbidrag från klasser runt om i landet. I Region Mitt kom de två bästa förslagen från Gagnefs kommun, närmare bestämt från Djurmoskolan och Syrholns skola.

- Ni har varit väldigt duktiga och vunnit tävlingen i en region som omfattar fyra län och nästan en fjärdedel av Sverige, berömde Vägverkets Bo Bävertoft när han överlämnade förstapriset.

Han uttryckte en förhoppning om att eleverna också ska påverka sina föräldrar till att bära hjälm när de cyklar och förutspådde en cykelhjälmslag även för vuxna.

Sjätteklassarna i Djurmoskolans klass 4-6 Lon har dels tagit fram fakta kring cykelhjälmsanvändning och trafiksäkerhet, dels gjort ett kampanjmaterial med bland annat en affisch och en slogan.

- Vår slogan lyder så här; Hjälm på huvudet och säker hoj - ger stor cykelglädje och mycket skoj, berättar sjätteklassarna Fredrik Löfgren och Linus Melander.

De berättar att klassen också tragit fram en tecknad serie och designat en egen cykelhjälm.

I juryns motivering till valet av tävlingsvinnare heter det att Djurmoelevernas bidrag var "ett genomarbetat, kreativt och tänkvärt kampanjmaterial som med en tuff och sportig hjälmdesign utvecklar hjälmen till att stå för både säkerhet och bekvämlighet".

Mer läsning

Annons