Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vandrar en historisk väg

Annons

- Det handlar om verklighetsflykt, en chans att få en paus från det moderna samhället och känna kontakt med sina rötter, förklarar han. Det är också ett sätt att delta i historien, i stället för att läsa böcker eller titta på inlåsta föremål på ett museum.

Idén att skriva om dalkarsvandringen kom när Kalle läste B-kursen i historia i våras.

- Jag ville veta hur människor utanför den akademiska världen förhåller sig till historia. Sedan funderade jag på det stora historieintresset som finns nu. Var kommer det ifrån och vilka funktioner fyller det? Och så ville jag göra något lokalt, som rör människor i olika åldrar.

Det slutade med att han skrev en jämförelse mellan Dalkarlsvandringen och historiskt rollspel, så kallat lajv. Arbetet skedde genom källforskning och intervjuer med bland andra Trons Lasse Mattson, som är en av initiativtagarna till vandringen. Flera likheter hittades, framför allt viljan att fly från det moderna samhället till andra världar. Men också skillnader.

- När man lajvar så kan man säga att man plockar de gottaste bitarna ur historiekakan. Man väljer vad man vill agera ut och struntar i resten, och det är man också medveten om. I Dalkarsvandringen gör man egentligen samma sak, skillnaden är att det är omedvetet. Man konstruerar och förenklar historien efter sina egna syften.

Dalkarlsvandringen är enligt uppsatsen ett exempel på ett existentiellt bruk av historia. Istället för att tolka och analysera historien väljer man att försöka hitta förankring och identitet. Det är särskilt vanligt i ett samhälle som sett stora förändringar.

- Sedan 1950-talet har vi haft en snabb utveckling. Folk känner att man tappar sina rötter. Jag tror att det är därför man vill återskapa historien på det här sättet. Paralleller kan dras till bildandet av de första fackföreningarna och nykterhetsförbundens tillkomst. Människor ville gruppera sig efter industrialiseringens intåg. Man saknade byagemenskapen.

Några planer på att själv delta i en dalkarlsvandring har Kalle Sohlberg inte. Han har under sommaren fullt upp med arbetet i verkstaden på Mats Bilar i Hosjö. Och till hösten börjar han pendla till Gävle för att arbeta som gymnasielärare.

- Man måste ju försörja sig också. Men jag skulle jättegärna vilja jobba vidare med det här ämnet, om tillfälle ges.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons