Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De valde att arbeta under jul

Annons

Anne Översti är synare på Outo Kumpu i Långshyttan. Anne jobbade nattskiftet under hela julveckan. På julafton kom hon hem till sin man och tre barn klockan sju på morgonen, sov till lunch och gav sig iväg igen på kvällen för nästa arbetspass.

Antonio Taheri driver en matbutik i centrala Hedemora. Antonio höll öppet både julafton och juldagen.

Maria Samils är undersköterska på äldreboendet Norden i Hedemora. Maria tog ledigt på julafton för barnen och familjens skull, men jobbade resten av helgen.

- När jag vaknade på julafton åkte vi direkt hem till mina föräldrar så jag behövde inte tänka på att laga mat, berättar Anne Översti, som är tacksam över att både hennes bror och föräldrar bor i Långshyttan.

Anne ser inga problem med att jobba under julen, hon hinner med både jobbet och familjen. När barnen somnat på julaftonskvällen åkte hon tillbaka till jobbet där det blev extra festligt under natten.

- Vi drack glögg tillsammans på fikarasten och ordnade knytkalas med julmat mitt i natten.

En fördel med att jobba julhelgen är den höga helgersättningen som gör det möjligt för Anne att ta ut semesterdagar senare.

- Vi är en riktig skidfamilj, så jag vill kunna vara ledig under sport- och påsklovet, så vi kan åka iväg tillsammans.

Nyårsafton blir en lugn tillställning, med en tidig middag hemma hos vänner. Dagen efter börjar Anne klockan sex på morgonen.

- Jag har aldrig firat julen i december, för min mamma är från Iran och där börjar det nya året den 20 mars, berättar Antonio Taheri, som låter sina svenska anställda vara hemma under julen, mot att han själv får vara ledig under nyårsfirandet.

Antonio var flexibel och hade mitt på julafton inte bestämt sig hur länge han skulle ha matbutiken öppen, kundflödet fick bestämma. Rödbetssallad, cigaretter och snus var varor som sålde bra.

- Jag är van att arbeta 15 timmar om dagen, för jag har varit egen företagare i så många år, det är min livsstil, men jättemånga av mina kunder tycker synd om mig för att jag står här.

Tvärtom är Antonio inte alls ledsen. För honom är det viktigare att vara ledig på fars dag eller mors dag, eller andra familjehögtider. Då är presenter inte lika viktigt som att vara tillsammans och ge varandra gåvor i form av god mat och i vissa fall pengar till barnen.

- Efter åtta år inom vården har det mer eller mindre blivit en vana att jobba under julen. Som timvikarie får man vara beredd att jobba storhelger, för den fasta personalen har rätt att ta ut föräldraledighet och liknande, säger Maria Samils.

Men i år gav hon inte vika på julaftonen då hon skulle fira med styvbarnen för första gången. Att hon även fick ledigt på juldagskvällen ser hon som en lyx. Då är det hemvändarkväll och många utflyttade vänner, som är hemma.

På äldreboendet Norden, där Maria jobbar rådde en lugn julstämning. På julafton serverades julbord och på juldagen lutfisk och för några av de boende innebar julen ett besök av långväga släktingar. De gamla klädde upp sig lite extra till middagarna.

- För mig försvann intresset för julen någon gång i lägre tonåren, det är väl mest barnens högtid, så jag kan lika gärna jobba, det gör mig inget, erkänner Maria Samils.

MIKAELA LARM

Mer läsning

Annons