Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vädjar om dalajägarnas hjälp – "Insatsen är extraordinär"

Jägareförbundet i Dalarna vädjar nu till sina medlemmar om hjälp med en "extraordinär insats".

Annons

Jägareförbundets ledning i Dalarna har gått ut med en vädjan till medlemmarna. De vill nämligen ha hjälp med en storskalig inventering av vargspillning.

Målet är att genom DNA-prov – både inom kända revir, mellan reviren samt i områden utan kända revir med familjegrupper eller revirmarkerande par – kunna fånga upp de så kallade vandringsvargarna.

- Insatsen är extraordinär och är föranledd av utvärdering av omräkningsfaktor för varg. Då måste i princip alla vargar kartläggas, även de som inte finns i etablerade revir, säger Hans Johansson, jaktvårdskonsulent vid jägareförbundet i Dalarna, i ett pressmeddelande.

Insamlingen kommer att ske fram till den 31 mars. Jägareförbundet har dessutom valt att uppvakta länsstyrelsen och Naturvårdsverket med krav på en omstart av inventeringen i oktober, då fler jägare rör sig i markerna.

- Inventeringsarbetet blir mer trovärdigt och kvalitetssäkrat genom en längre period som omfattar både höst och vinter, konstaterar Hans Johansson.

Fakta/Inventering:

När du hittar en vargspillning –kontakta jaktvårdskretsens rovdjursansvarige. Han eller hon har provtagningsutrustning Länsstyrelsens naturbevakare kan också kontaktas.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons