Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De unga har tagit över

Annons

Lokalen är densamma som när det började 1981. I den kvava värmen i gamla Folkets Hus på Engelbrektsgatan sitter teaterledare Linda Byman och allt-i-allo Teodor Aspman och diskuterar det kommande jubiléet. De har prytt väggarna med gamla tidningsurklipp. När Ludvika Arbetarteater börjar sitt 25-årsfirande på lördag kommer en mindre utställning att hållas öppen för allmänheten.

- Redan klockan 10 kan man komma hit och läsa vad som har skrivits om oss, säger Teodor Aspman.

- Dessutom kommer vi att öppna rekvisitaförrådet, så att man kan hyra kläder till sambatåget.

Sambatåget? Ja, i samarbete med ABF och sambaföreningen i Ludvika kommer en karnevalsparad att ordnas för alla som vill vara med och fira teatern. 11.30 tågar den vidare från gamla Folkets Hus till Stadsparken, där flera aktiviteter äger rum.

-Det blir sambauppvisning, konsert med Heidi Baier, godisregn och sång med Björn Svensson. Förutom våra teaterföreställningar, säger Linda Byman.

Två gånger under lördagen spelar man en komedivariant av Hamlet, samt den mytologiska berättelsen om bergsgudinnan Parvati, i Stadsparken. Det är Linda Byman som regisserat de medverkande, som alla är relativt färska aktörer.

- Sedan teatern drog i gång igen 2001 efter ett tvåårigt uppehåll har vi mestadels varit ungdomar, säger hon.

Teodor Aspman fyller i:

- Jag tror att det beror på att man har mer tid om man fortfarande går i skolan. Om man jobbar så kan man inte bara ta ledigt så där.

Parallellt med firandet i Stadsparken pågår uppträdanden i Gillessalen i Folkets Hus. Timmy Gustafsson och Elin Johnsson från en teaterskola i Hällefors sätter upp stycket Man ska ej spela roller, innan Arbetarteaterns ungdomsgrupp Las Novas framför pjäsen Du skulle aldrig förstå och de allra minsta barnen spelar Guldlock och de tre björnarna. Linda Byman står bakom de föreställningarna också.

- Sammanlagt är vi tre ledare i gruppen men jag får väl erkänna att jag varit inblandad i mycket sedan jag kom hit 1991, säger hon.

- Det blir väl så när du har en riktig utbildning, tillägger Teodor Aspman.

25-årsfirandet av Ludvika Arbetarteater pågår i dagarna två. Klockan 14 på söndag gör man en nyuppstättning av Molières Den inbillade sjuke, som senast spelades i Ludvika runt nyår. De flesta skådespelare på Aveny är desamma som sist - bara ett par småroller har bytts ut.

Hur uppmärksammar ni det faktum att ni fyller 25 år, explicit?

- Vår ordförande Björn Forsberg kommer att välkomna alla med ett invigningskåseri på lördagsförmiddagen, säger Teodor Aspman.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons