Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tror inte på bred- band - i år heller

Annons

För ett 50-tal hårt prövade fastighetsägare tycks väntan på bredband bli väldigt lång. Detta trots att de alla bor nära centrala Borlänge. Nu har de fått ett nytt besked om utbyggnad som ingen orkat ta på allvar.

- Jag har sju minuter till centrum och många tar för givet att vi redan har bredband. Men vi verkar få vänta hur länge som helst, säger John Haglund i Dalsjö. En av de byar som alla ligger nära centrala Borlänge, men i it-sammanhang tycks befinna sig på ljusårs avstånd från modern teknik.

Då han i september anmälde att han ville ha bredband fick John veta att allt skulle vara klart för uppkoppling vid årsskiftet. Klart vecka 10 blev nästa besked från Bitnet och nyligen kom det senaste beskedet: ADSL-utbyggnaden i Alsbäcks telestation hade blivit ytterligare framflyttad. Utbyggnaden beräknas vara klar i april.

- Det här upprör mig fruktansvärt, jag tycker vi blir nonchalant behandlade. Det verkar inte vara så noga med oss som bor lite utanför centrum, anser John Haglund.

Johns besvikelse över förseningarna då det gäller bredband delas i hög grad av döttrarna Johanna som studerar på Soltorgsgymnasiet och Sofia som går lärarhögskolan i Gävle. Båda är beroende av väl fungerande it-teknik.

- Det är inte Bitnet jag retar upp mig på, där blir vi alltid bra bemötta. Istället är det Teracom som fått mig och många andra att ilskan till. Det bolaget tycks sitta oåtkomligt och verkar sannerligen inte ha bråttom, fortsätter John.

Företagaren Bengt Fernebrink i Utendal har även han upplevt att många har svårt att tro att han inte har tillgång till bredband.

- Men de måste tro mig när jag berättar att jag tankar hem filer via ett vanligt modem. Det måste jag främst sköta på kvällarna. Visst är det bökigt och tids- krävande, konstaterar Bengt.

Produktionen i Bengts företag är inriktad på bearbetning av plast. Att han snart, redan i april, ska få bredband är en uppgift Bengt avfärdar.

- Jag har hört i ett par år att allt snart ska vara klart. Men sedan har det alltid blivit framflyttat, påpekar Bengt Fernebrink.

För att Bengt, John och övriga väntande fastighetsägare ska få bredband krävs en ADSL-station. Det är denna utbyggnad i Alsbäcks telestation som nu blivit ytterligare framflyttad.

Teracom har uppgett att bolaget haft praktiska problem och inte skulle ha hittat någon bra placering av ADSL-stationen i Alsbäck. Detta som förklaring till att utbyggnaden försenats. De hårt prövade och otåligt väntande fastighetsägarna har fått höra att möjligheten till bredbandsuppkoppling snart ska vara på plats.

- Det tror vi inte alls på. Säkert blir det inte någon utbyggnad alls i år, är John Haglund och Bengt Fernebrinks bedömning. Två av många besvikna och uppretade fastighetsägare.

- Det är tungt att bo på landet, preciserar Bengt.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons