Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De trampade från Falun till Ystad på elva dagar

Annons

-Man kan faktiskt cykla långt även om man inte är elit-cyklist, bara man vill, säger Månica Eriksson.

Det hela började egentligen förra året då Månica, 64, gick i pension och önskade sig en present av det lite ovanligare slaget. Nämligen att cykla Sverigeloppet som går från Haparanda i norr till Ystad i söder. Maken Börje, 73, tyckte inte att Månica skulle cykla ensam så han följde med. Det är ganska exakt ett år sedan nu, men eftersom Börje och Månica valde att cykla från Haparanda till Falun då, så återstod resten av turen ända ner till Ystad. Och i lördags kom de hem efter att ha fullföljt hela sträckan.

-Det tog elva dagar från Falun till Ystad. Den första etappen körde vi ner till Norberg där vi hade bokat ett övernattningsrum, berättar Börje och Månica.

Det var också det enda vandrarhem de hade bokat plats på i förväg. De andra dagarna bokade de boende beroende på hur långt de hunnit under en dag.

-I snitt hann vi 8,2 mil per dag, säger Börje.

Första dagen regnade det så kraftigt så att de blev blöta genom regnkläderna. Men de resterande dagarna bjöd på solsken.

-Vissa gånger var det så varmt så att asfalten smälte. Jag har asfalt från Simrishamn kvar på skorna, berättar Börje och skrattar.

Båda är överens om att cykel är ett bra färdsätt genom Sverige.

-Man ser mycket mer på en cykel än i en bil. Och det luktar gott från blommorna i vägkanterna. Dessutom fick vi se mycket av jordbruket nere i Småland och Skåne.

Människorna de har mött under sin resa har varit vänliga och hjälpsamma.

-De tycker att det är roligt att vi kommer på cykel, säger Månica.

Även om man ger sig ut på en längre tur är Börje och Månica övertygade om att det inte behövs några tävlingscyklar.

-Bara man känner sig bekväm på sin cykel så går det bra. Jag har inte någon ny cykel, men den är bra och jag har inte pumpat däcken sedan vi var i Haparanda, säger Börje.

Börje och Månica kan varmt rekommendera att ge sig ut på cykel genom Sverige för att få se den svenska sommaren och naturen på närmare håll.

-Det känns roligt att få berätta om det här, och kanske inspirera någon annan, säger Månica.

Den långa resan hem till Dalarna behövde de inte tillbringa på sadeln, de blev hämtade i bil.

JOHANNA GRANEVIK

Mer läsning

Annons