Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar kontroll över talet

Annons

Ett par rader i ett annonsblad, en "Hallå där" på sista sidan i tidningen och så var bollen i rullning.

Åsa Hagborg i Leksand fick kontakt med ett 20-tal personer med liknande problem med att prata inför folk.

Nu träffas de för att stötta och stärka varandra. Tidningen var med på den tredje träffen som på grund av sjukdom och diverse måsten endast lockat åtta deltagare.

-Men det gör inget. Här kan man komma och gå precis som det passar. Det är det som är så bra, säger Åsa som genom kontakter och "tiggeri" lyckats få gratis lokaler och gratis föreläsare.

-Det är "payback time", säger hon med ett skratt. Det är dags att vi som lider av tunghäfta och blossande kinder får lite tillbaka.

Kvällen handlar bland annat om manligt och kvinnligt. Att vi faktiskt tänker och uttrycker oss olika. Något som kan vara nyttigt att ha med i bagaget både hemma och på jobbet och i situationer där man måste tala inför andra.

Tidigare har gruppen bland annat pratat om kroppsspråket och haft medieträning med radioprofilen Mats Ingels.

-Hittills har det mest blivit teori på träffarna, vi ska även ha praktiska övningar. Men det är ingen brådska. Vi tar den tid vi behöver. Bara att ta sig modet att gå på en sådan här kurs är ett stort steg, säger Åsa.

Anna Belin och Kristina Lindbom är arbetskamrater som går kursen tillsammans.

-Det här passar bra ihop med andra projekt som vi har på jobbet, berättar de.

-Jag är nyinflyttad och tyckte det här nätverket verkade spännande. Är väl inte direkt blyg, men behöver en puff att komma i gång, säger Margareta Marjeta.

Pernilla Carlsson ruskar lite på huvudet, skrattar och säger:

-Jag förstår inte vad alla gör här - de verkar inte alls så blyga som jag känner mig.

-Visst är vi på olika nivåer och har olika typer av rädslor inför det här med att prata offentligt, men där kan vi också stötta varandra. Se till att vi inte ger näring till de tankar som säger att vi inte kan och att det är farligt, säger Åsa.

Har du själv blivit säkrare?

-Vi får se. Mitt mål nu är att våga säga något - vad som helst - i mikrofonen vid Vinterfestivalen i Leksand på sportlovet.

Hur länge ska kursen pågå?

-Så länge den behövs! Jag hoppas att någon tar vid och fortsätter här i Leksand eller någon annanstans. Stjäl gärna idén!

Fotnot: Vill du komma i kontakt med Åsa Hagborg så mejla till taltrygg@hotmail.com.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons