Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- De super öppet på stan

Annons

Ungdomarna håller inte längre till i Sveaparken på skolavslutningen. De samlas vid Konsumparkeringen och runt grillen på Hökartorget. De yngsta går i åttonde klass och är 14 eller 15 år.

Det finns också vuxna ute, folk från Nattvandrarna, Vuxna på stan och personal från barn- och ungdomsverksamheten, där socialtjänsten ingår. Sammanlagt omkring tio personer.

- Det är alldeles för lite, minst det dubbla skulle behövas, säger Anna-Karin Larsson på socialtjänsten.

De vuxna cirkulerar där ungdomarna är, och kontrollerar vilka som är för berusade för att kunna ta hand om sig själva.

- En del reagerar när vi kommer, många bryr sig inte alls. De super öppet trots att de vet att vi känner igen dem och deras föräldrar.

De vuxna försöker också avbryta bråk. Många gånger under kvällen går de emellan och avstyr vad som kunnat bli misshandelsfall.

- Det är inte meningen att vi ska gå in och avstyra bråk, men det händer ändå. Risken finns att man blir skadad själv.

Utöver de vuxna som valt att organisera sig syns också några privatpersoner, som Christer Lindberg och Jeanette Gunnérius.

- Jag har en dotter på 14 år som ska med hem senast klockan tolv. Som förälder måste man ha koll och det är alldeles för få vuxna på stan, säger Jeanette Gunnérius.

De efterfrågar också poliser som patrullerar staden; väktare skulle kunna fungera, men det måste vara kvalificerat folk som kan ta ungdomar på rätt sätt.

- Man måste sätta gränser hemma, vara hård och konsekvent. Och så måste man kunna säga ifrån. Folk vågar inte ingripa längre om de ser något, säger Christer Lindberg.

Det allvarligaste tillbudet under kvällen sker när en yngling drar kniv och sätter den mot halsen på en annan. Vuxna ingriper, och gärningsmannen slänger ifrån sig kniven. Men med polisanmälan blir det problem.

- Vi stod i telefonkö och blev bortkopplade flera gånger, säger Anna-Karin Larsson.

Hennes sammanfattning av kvällen är dyster.

- Många väldigt unga barn var väldigt fulla. Och det var mycket bråk.

Christer Nelefelt är länsvakthavande polisbefäl.

- Utifrån de telefonsamtal vi har fått bedömer vi helgen som lugn i Hedemora.

Hos polisen finns ingen rapport om knivdådet.

- De som ringde kan inte ha återkommit efter att de stod i telefonkö, och det kan jag förstå. Men de borde ha ringt 112 om det var akut.

Patrullerna som avdelats för Hedemora var istället i Avesta där det var stökigast i hela länet. Klockan två skickades poliser till Hedemora och gjorde ett omhändertagande för fylleri.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons