Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De storsatsar i Djurås

Annons

Under mer än dussintalet år har makarna Bjurlefält, som bor i Djurmo, varit verksamma inom trädgårdsanläggningsbranschen. Deras företag, som satsat uteslutande på trädgårdsutbildad personal och är verksamt över hela Dalarna, har under högsäsong sysselsatt upp till åtta personer. Omvandlat till årsarbeten handlar det om tre till fyra arbetstillfällen.

-En av våra största verksamhetsgrenar är vattenmiljöer, exempelvis trädgårdsdammar, bäckar och fontäner. Vi odlar själva en del växter, men köper också in en hel del och genom att starta en handelsträdgård gör vi samordningsvinster, förklarar Peter Bjurlefält.

Under de senaste åren har verksamheten utgått från två platser, Djurmo och Falun. Nu ska verksamhetsbasen koncentreras till en plats. Företaget skissar på en anläggning på åkermarken och i björkbacken i den sydöstra delen av Täktbergets industriområde i Djurås. Ladan intill riksväg 70 ska ingå i en handikappanpassad visnings- och inspirationspark.

-Vi köper en 8 000 kvadratmeter stor handels- och industritomt av kommunen. Om allt går som planerat startar ett inledande vägbygge redan om några veckor och byggjobben inom några månader. Hela anläggningen ska stå klar att invigas under våren 2008, berättar Peter Bjurlefält.

DTM bygger förråd och en hall för de maskiner och den utrustning som används inom anläggningsverksamheten. Dessutom byggs en handelsträdgård med försäljningsutrymmen, en inspirationspark i den sluttande skogs- och betesmarken samt utrymmen för en kaffeservering.

-Åselby konditori, som finns i Borlänge och som drivs av Magnus Jansson i Djurmo, har redan arrenderat vårt trädgårdkafé och kommer att servera och sälja kaffe och konditorivaror.

Makarna Bjurlefält söker nu en person eller ett företag som har intresse av att hyra in sig i anläggningen och komplettera verksamheten med försäljning och service av trädgårdsmaskiner.

-Vårt mål är att skapa ett brett trädgårdscentrum och ett utflyktsmål för alla trädgårds- och växtintresserade. En rad bostads- och trädgårdsprogram, inte minst i tv, har gjort att hela den här näringen blommar. Allt fler satsar stora summor på den egna boendemiljön och trivseln. De senaste fem åren har utvecklingen varit enorm. Och det här läget, mitt i Dalarna och i direkt anslutning till riksväg 70, är perfekt.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons