Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De startar julen i en isvak

Annons

Redan klockan sex på morgonen är de första på plats för att elda i bastun, sätta ut marschallerna och öppna vaken, som bara hunnit få en tunn hinna med is under trälocket. Två gånger i veckan kommer de mest ihärdiga vinterbadarna hit för att väcka sina sinnen. Men julaftonsdoppet är ändå något alldeles speciellt.

-Bättre start på dagen kan man inte få. Det här vill man inte vara utan, säger Stefan Ström, 54, som badat i Stångtjärn varje julaftonsmorgon sedan han var nio år.

Hur gammal traditionen är kan ingen riktigt svara på. Men Stångtjärnsstugan med bastu har funnits i Falu IK:s regi sedan 1946. Uno Morén är en av veteranerna, och han tror att kylan och hettan har en hälsosam effekt på kroppen, även om det finns de som påstår annat.

-Har man inte gjort det på ett tag så känns det i kroppen att det är något som fattas, säger han, och tillägger att det alltid finns plats för fler i gänget som vinterbadar i Stångtjärn.

Varje onsdag och söndag träffas de. Många tar en skidtur eller en promenad innan det är dags att doppa sig, basta - och prata "skidåkning och livet".

-Synd nog är det inte så många yngre som har upptäckt det här. De flesta av oss är ju mellan 60 och döden, säger Uno och skrattar.

Just denna julaftonsmorgon har han dukat upp fika för 24 personer på långbord i stugans matsal. Ute är det stjärnklart och vindstilla. Halvmånen hänger lite snett ovanför tallarna och över den frusna sjön ligger ett vitt snötäcke.

Lars Hagman, 45, är yngst i gänget för dagen. Han hängde med grannen Ola Lingart för fyra jular sedan, och nu har badandet blivit tradition.

-Det är riktigt skönt faktiskt. Och att sitta och snacka med gubbarna i bastun, det är ju det bästa, säger han och gör sig redo för att klättra ner i vaken.

Han sänker sig i det iskalla vattnet, fort ner under ytan och snabbt upp igen. Klas-Urban Tinnerholm hoppar i direkt efter, och när de två traskar upp mot bastun igen är nästa vinterbadare redan på väg ut. Karin Torhall och Maj Eström tog sitt första juldopp förra året, och har blivit trogna året-runt-badare sedan dess.

-Sista gången vi badade utan att basta efteråt var den andra december i år. Då hade det till och med kommit lite snö, säger Karin när hon pustar ut på bryggan och sveper en handduk om sig.

Morgonhimlen har börjat ljusna och bara en stjärna syns fortfarande ovanför Stångtjärn. Luckan läggs tillbaka över vaken och de sista julbadarna återvänder till bastu och dusch. Nu väntar fika en trappa upp, innan var och en åker hem för att fortsätta julaftonen.

KARIN WALL...N

Mer läsning

Annons