Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-De som är här i dag ska ge liv åt historien

Annons

I lördags samlades före detta elever vid träutbildningar på Bachmanska skolan i Hedemora till träff i Bachmanska skolan. De var elever som gått träutbildningar under olika epoker i skolans historia.

Vad har då Bachmanska skolan med Gustaf Flinta att göra?

Till Bachmanska skolan kom Gustaf Flinta som föreståndare bara 19 år gammal. Skolan invigdes 15 mars 1879 och Flinta fick ansvar för skolan 1880 och var rektor för skolan i 29 år fram till och med 1909.

Rolf Stoltz, som tillförordnades som rektor 1958 och blev ordinarie rektor 1959, gästade träffen och berättade om skolans historia.

-Den formella historien om skolan finns väl dokumenterad, de som finns här i dag ska ge liv åt historien, förklarar Anne-Marie Sörbergs.

Varje deltagare i träffen fick en skrivbok där de ska skriva ner sin egen berättelse, sina upplevelser och minnen från skolan. Sedan ska Dalke Olenius göra en sammanställning att ingå som första kapitel i boken om Gustafs Flintas möbelfabriks historia.

En av de som deltog i träffen var Gunnar Eriksson, Husby, 83 år gammal. Han studerade på Bachmanska två läsår, 1938/39 och 1940/41.

-Jag gick kursen avsedd för bondpojkar. Under första året ingick även smide och hovslageri. Man skulle få en grund i det. Andra året var mer inriktat på möbelsnickeri, berättar han.

Han berättar att han har sitt ursprung på en liten gård i Garpenberg. Han hade sexårig folkskola bakom sig när han började vid Bachmanska. Läraren hade berättat för hans föräldrar att han hade anlag och tyckte att han skulle studera vidare.

-Jag var 16 år då jag började här och jag fick en grund som funnits i botten hela livet. Men jag längtade till skogen. Senare har jag jobbat med lite av varje, bland annat inom byggbranschen och även haft eget företag i byggbranschen. Jag jobbar även numera med lite snickeri och har en hobbyverkstad hemma, berättar han.

Lördagens träff bjöd på många minnen och fin samvaro.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons