Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De snackar om mig bakom ryggen"

Annons

Skolan är inget trygg plats för Amanda. Långt ifrån. Hon har blivit mobbad sedan första klass och känner sig nästan alltid osäker på vad som ska hända under skoldagen. Verbala påhopp och glirningar är vardagsmat.

-De snackar om mig bakom ryggen och kallar mig för hora. Det är ofta väldigt jobbigt att gå dit och jag mår verkligen pest ibland, säger Amanda.

Hon berättar att det är svårt att orka med och att tittar ner i bordet när hon berättar om de slag och sparkar hon utsatts för på skolan. Att stå en mot många sätter djupa spår, känslan av att inte kunna försvara sig.

I en dikt som Amanda skrivit om sin situation står det: "Mina tårar på kvällarna dom torkar ju faktiskt men jag glömmer inte människorna som slåss och sparkas".

Hon är rädd för att bli slagen igen. Men ondast gör det att inte få vara med, att ständigt vara utanför.

Hemma vid köksbordet sitter också Amandas mamma som berättar att hon i många år haft en dialog med skolan om problemen kring mobbningen. I viss mån tycker hon att skolan försökt ta tag i situationen på skolan, men att de inte gjort tillräckligt tycker hon är uppenbart.

-Det låter utanförskapet fortgå och vill inte ta tag i det hela på riktigt. De vill inte ta ansvar, säger hon.

På grund av mobbningen vill Amanda i perioder inte gå till skolan och hennes mamma har förståelse för det. Men hon konstaterar att Amanda kommer efter i skolarbetet och får lida på mer än ett plan.

-Det ska inte se ut så här på en skola, lärare måste visa att de tar tag i problemen och inte bara låta dem fortgå, säger hon.

Fotnot: Amanda heter i verkligen något annat.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons