Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De smakar på Leksand i två dagar

Annons

Bystuga, kyrkbåt och maj-stång; Tibble uppfyller de tre attributen för att få kallas traditionell Leksandsby. Det fick japanerna från Tobetsu lära sig i går. I gengäld visade de leksandsborna hur man spelar japansk parkgolf.

Tio Tobetsubor är just nu på besök i Leksand för att förbereda sig inför nästa års 20-års jubileum av vänskapsbanden mellan de båda orterna.

Michiko Tsujino bor i Tokyo. Hon är på sitt första Leksandsbesök, men har varit i Sverige en gång förut. Hon ser med spänning fram emot nästa års firande och berättar att det till och med finns uppsydda folkdräkter, inspirerade av Leksandsdräkten, som kommer att användas vid festligheterna.

Tobtsuborna kommer i dagarna att vara med på både firandet i Tibble och i gropen och reser sedan hem till Japan på midsommardagen. Schemat är späckat med, förutom majstångsresningar, besök på Leksands konstmuseum och Ejendals arena.

Mellan midsommarbestyren hann man i går ändå med att presentera den krocketliknande sporten parkgolf för leksingarna. Sporten utövas av cirka 700 000 japaner och uppstod i just Tobetsu. Man spelar bara med en, lite tyngre golfklubba och hålen finns på 10-15 meters avstånd. Därför får man plats med banorna i en vanlig park.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons